Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Elektromobil Honda e dostal českou cenu

Elektromobil Honda e dostal českou cenu

Automobilka si u malého elektromobilu věří

Automobilka Honda svůj první elektromobil, který se bude prodávat v Evropě, postupně odhaluje. Ve Frankfurtu představila sériovou verzi, ale česká cena zatím zůstala neznámá. Mohli jsme ji jen odhadovat podle té německé. Teď ale byla zveřejněna.

Honda e je důležitým krokem automobilky ke svému cíli, kdy mají být do roku 2022 všechny prodávané modely elektrifikované. Většinou pravděpodobně půjde o hybridy, nicméně do města Honda vyvinula stoprocentní elektromobil.

Tento městský elektromobil se bude v Česku prodávat ve třech verzích. Základní má slabší motor o výkonu 100 kW a nese prosté označení Honda e. Ta vyjde na 899 900 Kč včetně DPH. Druhou variantou je Honda e Advance, která má o 13 kW vyšší výkon a stojí 976 900 Kč. V tomto případě je jedno, zda zvolíte šestnáctipalcová nebo větší sedmnáctipalcová kola..

Cena je poměrně vysoká ve srovnání s podobně velkými vozy, zejména koncernovým trojlístkem z Bratislavy. Jde ale o auto, které je úplně jinak zaměřené. Jednak má podstatně vyšší výkon, pohon zadních kol a pravděpodobně bude mít precizně odladěný podvozek, jednak jde o auto nabité moderními technologiemi. Například kamery místo zrcátek má v základu, přestože ty jsou za příplatek i u prémiového elektromobilu Audi e-tron. Zmíněný koncernový trojlístek naopak patří mezi nejjednodušší elektromobily. 

Cena tedy není přemrštěná, ale vzhledem k velikosti auta je poměrně vysoká. Je tedy otázka, kolik zákazníků v Česku, kde cena hraje důležitou roli, dá přednost technologické hračce s dobrými jízdními vlastnostmi, před trochu menším, podstatně jednodušším a výrazně levnějším autem.

Prodej Hondy e bude realizován prostřednictvím vybraných dealerů v místech největšího odbytového potenciálu, tedy v největších městech, pro která je vůz primárně určen. První vozy se u autorizovaných prodejců Hondy očekávají v polovině roku 2020 a dodávky prvním zákazníkům by měly probíhat od léta 2020.

 

 

Komentáře ke článku