Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Opel Corsa do prodeje v ČR

Opel Corsa do prodeje v ČR

Malé auto s velkými možnostmi

S modelem Corsa dává Opel na výběr mnoho variant a doplňků pro větší možností individualizace. Četné možnosti vybavení jsou navrženy tak, aby se Corsa mohla stát užitečným pomocníkem pro každodenní cesty do práce, na víkendový výlet, ale i na dovolenou.

Opel Corsa ČR

Nejžádanější model značky vstupuje ve své šesté generaci na trh s oceněním AutoBest - Best Buy Car of Europe in 2020, aby navázal na 14 milionů vozů předchozích generací, prodaných od roku 1982.

Vznik šesté generace Corsy byl hodně nestandardní. V době, když už byly hotové konstrukční práce a základy designu, přišla dramatická změna - Opel přešel pod kontrolu skupiny PSA.

Krátce na to bylo rozhodnuto, že nová Corsa bude v zájmu posílení synergických efektů postavena na platformě PSA CMP. Tím se rozšířily možnosti využití mnoha dalších technických vymožeností - dokonce včetně plně elektrického pohonu. Jenže platforma CMP má jiné proporce, především odlišnou vzájemnou pozici přední nápravy a místa řidiče.

Opel Corsa ČR

Přitom nepřicházelo v úvahu pouze kosmeticky upravit francouzský základ - výsledkem musel být Opel se vším všudy. Pro konstruktéry a designéry tak začal závod s časem ve snaze v maximálně možné míře využít vše, co už bylo pro Corsu navrženo, a současně to přetransformovat na novou platformu. Zvládli to za pouhých 18 měsíců a poté podvozek a řízení naladili tak, aby se jednalo o typický Opel. To se jim obdivuhodně podařilo, takže přes použití koncernového základu a mnoha společných komponent je nová Corsa skutečně typickým Opelem, a to nejen po stránce designu.

Ve srovnání s předchozí generací je nová Corsa o 108 kilogramů lehčí, což znamená úsporu hmotnosti asi 10 %. Nejlehčí verze se dokonce dostala pod magickou hranici jedné tuny, protože bez řidiče má hmotnost 980 kilogramů. Délka 4060 mm je podobná jako u předchozí generace - je pouze o 39 mm delší při prodloužení rozvoru náprav o 28 mm na 2538 mm. Zavazadlový prostor narostl o 24 l na 309 l/1081 l.

Opel Corsa ČR

Corsa přichází ve dvou podobách - kromě základní je zde dynamičtější verze GSi s poněkud upravenou přídí, spoilerem a dalšími detaily, ale i sportovněji naladěným podvozkem.

Základní pohonnou jednotkou je nepřeplňovaný zážehový tříválec 1,2 l o výkonu 55 kW (75 k) v kombinaci s pětirychlostní přímo řazenou převodovkou, s kombinovanou spotřebou podle NEDC 4,1 - 4,2 l/100 km (podle WLTP 5,3 - 5,9 l/100 km). Vyšší výkony poskytují přeplňované tříválce 1,2 Turbo s přímým vstřikováním s výkony 74 kW (100 k) a 96 kW (130 k). Ve verzi 74 kW se šestirychlostní přímo řazenou převodovkou má vůz v kombinovaném režimu NEDC spotřebu 4,2 - 4,5 l/100 km (podle WLTP 6,5 - 7,0 l/100 km). Škálu doplňuje turbodiesel 1,5 l o výkonu 75 kW (102 k) se spotřebou  podle NEDC 3,2 - 3,4 l/100 km (podle WLTP 4,0 - 4,5 l/100 km).

Nová Corsa také poprvé ve své třídě umožňuje volbu osmistupňové automatické převodovky s adaptivním programem řazení a technologií Quickshift.

Opel Corsa ČR

Typické pro Opel je špičkové osvětlení. To u Corsy vedle halogenů a Evo LED reprezentují ve vrcholné podobě v tomto segmentu unikátní adaptivní světlomety IntelliLux LED Matrix s osmi LED segmenty. Jsou ovládány s pomocí čelní HD kamery, aby přizpůsobily světelný paprsek dopravní situaci a okolí a neoslňovaly řidiče v autech vpředu. Vzadu jsou vždy LED svítilny.

Spojení s okolním světem zajišťují multimediální systémy, zahrnující přístroje Multimedia Radio s pěti- nebo sedmipalcovým displejem, Multimedia Navi se sedmipalcovým barevnou dotykovou obrazovkou a vrcholný Multimedia Navi Pro s desetipalcovým barevným dotykovým HD displejem. Kromě toho Corsa za příplatek nabízí službu Opel Connect, která umožňuje přímé spojení s asistenční centrálou či nouzové volání v případě nehody.

Opel Corsa ČR

Opel u Corsy přichází s velmi agresivní nabídkou akčních cen, začínajících na hodnotě 289 900 Kč za verzi s motorem 1,2/55 kW při záruce dva plus tři roky. Základní výbava zahrnuje mj. palubní počítač, audiosystém s ovládáním na volantu, Bluetooth handsfree, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka, elektrické spouštění předních oken, asistent pro rozjezd do kopce, kontrolu trakce TCplus, výstrahu před vybočením z jízdního pruhu, rozpoznávání dopravních značek, senzor únavy řidiče, varování před čelní kolizí, automatické brzdění s detekcí chodců a tempomat s omezovačem rychlosti.

Specialitou pro český trh je výbava Smile s akčními cenami od 314 990 Kč za vůz s motorem 1,2 l/55 kW. Tato výbava přidává k základu nejčastěji domácími zákazníky volené prvky, jakými jsou například klimatizace, vyhřívání volantu a předních sedadel, dešťový senzor, automatické přepínání světel nebo zadní parkovací asistent.

Jako nejvíce vyhledávanou Opel předpokládá výbavu Elegance s akční cenou od 369 990 Kč za verzi 1,2 Turbo/74 kW. Přidává mj. klimatizaci, audiosystém Multimedia se sedmipalcovým displejem a digitálním tunerem DAB, integraci smartphonu Apple CarPlay a Android Auto, LED ambientní osvětlení interiéru, dešťový senzor, automatické přepínání světel, elektrické ovládání i zadních oken, LED Eco světlomety s LED denním svícením a LED mlhovými světlomety a šestnáctipalcová kola. z lehkých slitin.

Také šestá generace Opelu Corsa se, stejně jako všechny předchozí od roku 1982, vyrábí ve španělské Zaragoze. Plně elektricky poháněná verze e-Corsa přijde do prodeje v dubnu.

Opel Corsa ČR

 

Komentáře ke článku