Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Poodhalená rouška tajemství

Poodhalená rouška tajemství

Pohled do designérského centra Seatu

Pořizování záznamů je přísně zakázáno. V designérském centru Seat je všechno tajné. Proto jsou hned u vstupu do budovy zabavovány mobilní telefony a kamery.

Máme tady hodně tajemství,“ říká šéfdesignér Alejandro Mesonero-Romanos. Tentokrát však byla učiněna výjimka. V exkluzivním videu nás provedl nejtajnějšími prostory společnosti, v nichž byl vytvořen nový Leon. O něm Alejandro Mesonero-Romanos prohlásil, že je jedním slovem svůdný. Následující řádky přinášejí souhrn dalších výjimečných vlastností nového Leonu.

Nový Leon díky nim přitahuje ještě větší pozornost v klidu i za jízdy. „S úspěchem jsme zachovali ducha předchozích generací Leonu, ale vytvořili jsme jeho novou interpretaci. Příkladem jsou proporce. Kapota motoru je při pohledu ze strany delší, nižší a vpředu je zakončena výrazně vertikálně. To dodává vozu velmi silný charakter. Expresivní příď vyzařuje sílu a odhodlání díky působivému vzhledu světlometů LED. Trojrozměrné propojení mezi světlomety a maskou chladiče přispívá k odvážnějšímu vzhledu se silnějším charakterem. Tato partie se mi líbí nejvíc,“ vysvětluje Alejandro.

Nová generace se v mnohém od svých předchůdců odlišuje, zůstává však jednoznačně Leonem. „Zachovává ducha automobilu s výrazně sportovním charakterem, a to v kombinaci s velkorysou dávkou elegance a jednoduchosti,“ tvrdí Mesonero-Romanos.

Interiér nového modelu Leon je ještě více inovativní. „Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom vytvořili jedinečné digitální zážitky pro řidiče a cestující,“ zdůrazňuje šéfdesignér. Panel přístrojů se vyznačuje dokonalou ergonomií, což zvyšuje komfort a bezpečnost. Elegantní, široká přístrojová deska dodává celku vzdušnost a zvyšuje jeho atraktivitu. „Je to fúze funkčnosti, minimalismu a elegance,“ dodává nakonec.

Zvláštní pozornost si zaslouží osvětlení,“ připomíná Mesonero-Romanos. „Kombinace vyspělé technologie s designem přispívá k extrémní efektivitě osvětlení a snadné rozpoznatelnosti i na velkou vzdálenost.“ Diody LED pro všechny osvětlovací funkce optimalizují viditelnost a zadní svítilny v celé šířce vozu dodávají zádi ještě výraznější vzhled. Současně je tím zajištěna vynikající viditelnost vozidla pro ostatní řidiče. 

Interiér vozu digitálního věku

Technologie LED v interiéru umocňuje v cestujících pocit bezpečí a útulnosti. Oblouk světla prochází přes čelní plochu přístrojové desky a pokračuje do dveří. „Je to fascinující kombinace designu a funkčnosti. Diody LED nejenže zajišťují dekorační osvětlení, ale zkombinovali jsme je také s dalšími funkcemi, jakými jsou ukazatele směru, brzdové světlo pro nouzové situace nebo detekce vozidel přijíždějících zezadu při otevřených dveřích. A nesmím zapomenout ani na uvítací show, která je prostě ohromující,“ ujišťuje Alejandro. Vnější zpětná zrcátka na vozech vybavených kompletním osvětlením LED zahrnují uvítací sekvenci, která zdraví řidiče a cestující slovem Hola, promítaným na povrch vozovky při odemknutí dveří.

Co se týče designu, veškerá naše práce začíná jednoduchým nápadem, zábleskem intuice. Pak však na něm musíme pracovat do hloubky a do určité míry ho zkrotit, aby z něj byl úspěšný automobil,“ uvádí Mesonero-Romanos. „Měli jsme velmi jasnou představu o tom, jaký výraz by měl nový Leon mít. Chtěli jsme, aby vyzařoval charakter, nikoli však agresi.

Tým designérského centra Seat nalezl ideální způsob, jak kombinovat odvážnou příď s elegantními liniemi a velmi osobitou záď. A konečný výsledek? „Nejlepší Leon všech dob,“ zakončuje svou prezentaci vedoucí týmu, který novou generaci bestselleru navrhl, a odchází pracovat na tvarech modelů budoucnosti. Ty jsou samozřejmě uchovávány v nejpřísnějším utajení.

Komentáře ke článku