Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

První kilometry nového Seatu Leon

První kilometry nového Seatu Leon

Předzvěst autonomní jízdy

Je šest hodin ráno a slunce ještě nevyšlo. U jednoho vozidla na parkovišti v komplexu Seat Martorell se rozsvítily nezaměnitelné světlomety. Nový Leon se rozjíždí.

Leon je na silnici nepřehlédnutelný. Není možné ho zaměnit s jakýmkoli jiným vozem díky jeho očím a zadním svítilnám v celé šířce karoserie. Světlomety s vyspělou osvětlovací technikou LED vytvářejí světelný tok až 900 lumenů, aby měl řidič skvělý výhled i za nejtmavší noci.

Nové osvětlení nejenže vylepšuje viditelnost, ale také snižuje spotřebu paliva, protože v předních ani zadních světlometech se již nepoužívají žádné halogenové žárovky,“ vysvětluje produktový manažer pro modelovou řadu Seat Leon Daniel Cortina.

Leon je nezaměnitelný i za jízdy díky svému designu s vyváženými proporcemi, který snižuje aerodynamický odpor vzduchu o osm procent. „Tento vůz připomíná vnímanou kvalitou automobily z prémiových segmentů a jeho jízdní vlastnosti jsou agilní, dynamické a stabilní,“ zdůrazňuje Daniel. 

Světlomety vytvářejí světelný tok až 900 lumenů

Nová generace modelu Leon nabízí nejvyšší úroveň bezpečnosti a podpory pro řidiče. Asistenční systémy, mezi něž patří dynamická regulace podvozku DCC (Dynamic Chassis Control), pasivní asistent pro jízdu v jízdním pruhu a předvídavý adaptivní tempomat, již směřují do budoucnosti.

Díky chytrému tempomatu, asistentu pro udržení se v jízdním pruhu nebo systému automatického brzdění bychom mohli hovořit o téměř druhém stupni autonomní jízdy. Modernizovaný systém automatického brzdění zahrnuje nové funkce, například asistenta pro odbočování, který zabrání kolizi s protijedoucím vozidlem na křižovatce,“ podotýká produktový manažer.

Během této cesty není Leon nikdy sám, protože je prvním kompletně propojeným vozidlem značky Seat. Díky integrované kartě eSIM zobrazuje centrální desetipalcový displej informačního a zábavního systému dopravní zpravodajství v reálném čase. Ovládání přitom může probíhat hlasovými povely, pronášenými hovorovým jazykem, nebo gesty.

Hlasové ovládání umožňuje řidiči interagovat se systémem. Řidič tak může snadno, rychle a bezpečně získávat informace pro navigaci nebo vybírat hudbu, kterou chce poslouchat,“ dodává Daniel.

K nejvyšší úrovni bezpečnosti přispívá technologie Full Link pro připojení chytrého telefonu, který může být během jízdy bezkabelově nabíjen. Připojení telefonu je realizováno buď bez propojovacího kabelu prostřednictvím Bluetooth či WLAN s Apple CarPlay, nebo pomocí kabelu a systému Android Auto.

Komentáře ke článku