Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Čalounění z PET lahví

Čalounění z PET lahví

Na jedno audi je potřeba 45 obalů

Audi používá v novém modelu A3 čalounění sedadel z recyklované hmoty. Až 89 procent použitých textilií je tvořeno termoplastem PET z láhví, který byl v náročném procesu zpracován na přízi.

Pro jeden vůz může být využito až 45 nápojových obalů o objemu 1,5 litru. Dalších 62 je potřeba pro výrobu koberců. Také jiné komponenty interiéru jsou zhotoveny z druhotných surovin. Jedná se například o izolace, tlumicí díly nebo obložení bočních stěn a podlahu zavazadlového prostoru.

„Výzvou je spodní tkaná vrstva, která se přilepuje k vrchnímu materiálu. Pracujeme na tom, abychom i tuto část nahradili recyklovatelným polyesterem,“ říká Ute Grönheimová, která má v Audi na starosti vývoj textilií. „Naším cílem je produkovat kompletní čalounění sedadel z tříditelných odpadů, které mohou být znovu využívány. K tomu už nám chybí jen malý krok.

V současnosti jsou takto vzniklé potahy dostupné ve dvou barevných kombinacích – šedožluté Torsion a černostříbrné Puls. Záhy k nim přibude ještě černočervená verze.

Komentáře ke článku