Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Expedice Tatra kolem světa 2 vyrazila z Prahy

Expedice Tatra kolem světa 2 vyrazila z Prahy

Dále pokračovala přes Brno a Bratislavu

V roce 1987 vyrazila legendární expedice Tatra kolem světa. Trvala tři roky, sledovalo ji mnoho lidí, ale její návrat tak trochu zanikl v událostech po listopadu 1989. Jedním z cílů projektu Tatra kolem světa 2 je připomenout právě tuto expedici.

Tatra kolem světa 2 (TKS2)

Na její odkaz navazuje nejen názvem, logem a konstrukcí auta. Projekt TKS2 od začátku vznikal s požehnáním a pod patronátem jediného dosud žijícího člena původní expedice Stanislava Synka. Navíc byla Tatra 815 shodou okolností odkoupená od syna řidiče TKS1 Dalibora Petra. “Dali jsme poptávku po voze. Po pár dnech se nám ozval Dalibor Petr s tím, že pro nás našel tu pravou. Jde o původně vojenský valník určený do irácké pouště. Zakázka ale nebyla zaplacená, a tak těch několik kusů vozů zůstalo stát,” komentuje pořízení vozu Petr Holeček.

Tatra kolem světa 2 (TKS2)

Slavnostní start proběhl v Praze u Rudolfina v magické datum 22. 2. 2020. Před startem, kromě již zmíněného Stanislava Synka, vystoupil na pódiu například závodník Tomáš Tomeček. Ten expediční Tatru pochválil, že má jednoduchou techniku a co nejméně elektroniky, takže k opravám stačí, stejně jako u jeho závodního speciálu, „kladivo a majzlík“. Šťastnou cestu expedici popřál také ministr průmyslu a obchodu i dopravy v jedné osobě Karel Havlíček.

Tatra kolem světa 2 (TKS2)

Za doprovodu první dakarské tatry, závodního vozu Tomáše Tomečka a dalších tatrovek i jiných expedičních vozidel pak výprava vyrazila směrem na Brno, kde se konal podobný slavnostní odjezd týž den večer. Další akce expedici čekala druhý den v Bratislavě a poté již Tatra 815 TKS2 vyrazila na tříletou cestu kolem světa. Momentálně se nachází ve Slovinsku.

Tatra kolem světa 2 (TKS2)

Pokud vše půjde podle plánu, čeká na této cestě expediční Tatru a Marka Havlíčka (jeden z iniciátorů projektu a jediný stálý člen posádky) čeká 270  tisíc kilometrů, návštěva 69  zemí a putování dlouhé bezmála 1100 dní. První etapa povede přes východní část Evropy a celou Asii do Vladivostoku, bude trvat devět měsíců a ujede se během ní 70 tisíc kilometrů.

Tatra kolem světa 2 (TKS2)

Kromě protagonistů Marka Havlíčka a Petra Holečka, který bude v posádce fungovat přibližně dva měsíce v roce, usednou do kabiny střídavě další členové týmu a dále lidé, kteří si místo na určitý úsek zaplatili. Podle organizátorů ovšem nejde o cestovku, každý z nich bude platným účastníkem expedice se svými úkoly.

Tatra kolem světa 2 (TKS2)

 

Komentáře ke článku