Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Peer-to-peer carsharing

Peer-to-peer carsharing

Nová konkurence pro autopůjčovny

Peer-to-peer carsharing představuje inovativní způsob sdílení aut mezi jejich majiteli a řidiči. Oproti klasickým půjčovnám má několik výhod.

Zákazník především ušetří. Zatímco jinde je po něm vyžadován depozit ve výši desítek tisíc korun, zde je to v průměru od 500 do 1000 korun. Vůz je přitom již pojištěný a zájemce předem ví, jestli je v ceně dálniční známka. Částka se nezvyšuje ani při rezervaci na poslední chvíli, ani při cestách do zahraničí. Snadněji se dá také dosáhnout různých slev při dlouhodobější zápůjčce.

Nezbytná administrativa se vyřizuje výhradně přes aplikaci v mobilním telefonu, odpadá zdlouhavé papírování. K úhradě postačí běžná debetní platební karta. Čas a místo předání je možné s vlastníkem automobilu dohodnout individuálně, neplatí tu žádná provozní doba. Mnohdy je s autem poskytováno i parkovací oprávnění pro určité zóny v městských aglomeracích.

Předností je i to, že klient si vždy vybírá zcela konkrétní vůz, nejen určitý model. Šířka nabídky bývá větší než v kamenných autopůjčovnách a k dispozici jsou také méně obvyklá provedení, například minivany.

Často bývá zmiňován rovněž ekologický aspekt. Průměrné vozidlo stojí 95 % času zaparkované. Jedno sdílené tak může nahradit až osm dalších a celkově ročně „ušetřit“ 10 až 35 tun CO2.

Komentáře ke článku