Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Auto aktivní na poli sdílené mobility

Škoda Auto aktivní na poli sdílené mobility

Platforma HoppyGo a tisící vůz společnosti Car4Way

Škoda Auto učinila další krok na cestě od tradičního výrobce automobilů k poskytovateli služeb komplexní mobility.

Mladoboleslavská automobilka posiluje svoji pozici v rozvíjejícím se segmentu sdílené mobility. Krátce poté, co založila společný podnik pro sdílení automobilů HoppyGo, její partner Auto Louda navyšuje flotilu vozů Škoda ve společnosti zabývající se jejich sdílením - Car4Way. Do vozového parku firmy provozované jedním z obchodníků koncernových značek VW zamířil 1000. vůz Škoda.

Neustále se rozvíjející segment individuální přepravy založený na sdílení vozidel představuje progresivní způsob mobility, účinnou inovaci v řešení nedostatku parkovacích míst a významný příspěvek ke zlepšení životního prostředí zejména ve větších městech.

Multimodální platforma HoppyGo

Škoda Auto DigiLab od roku 2017 provozuje peer-to-peer platformu HoppyGo, přes kterou si lidé mohou pronajímat soukromé vozy. Služba integruje sdílenou ekonomiku a multimodální mobilitu propojující více druhů dopravy - železniční a dálkové autobusové. V budoucnu mohou uživatelé služby HoppyGo od své aplikace dostávat i návrhy na multimodální kombinace svých cest – tedy kombinace několika dopravních prostředků.

V návaznosti na dálkové autobusové a vlakové spoje si lze v cílové destinaci jednoduše pronajmout soukromý automobil. Stále více uživatelů služby HoppyGo proto své vozy přistavuje do blízkosti zastávek dálkových autobusů nebo nádraží. Nyní je k dispozici 1000 automobilů a další přibývají. Do platformy HoppyGo se reálně zaregistrovalo již více než 34 000 uživatelů. Služba do dnešního dne realizovala 20 000 zápůjčních dní.

 

Tisící automobil Škoda do programu Car4Way

Značka Škoda také dodává své vozy i ostatním samostatně hospodařícím subjektům. Patří k historicky největším dodavatelům automobilů do programu Car4Way - platformy pro sdílení vozů ve vybraných českých městech, provozované jedním z obchodních zástupců koncernových značek Auto Louda. Společnost Car4Way zákazníkům garantuje, že vůz Škoda, který si v nabídce lokalit vyberou, nebude starší než 1 rok a jeho nájezd nepřekročí 20 000 kilometrů.

Carsharingová společnost v Česku využívá především modelové řady Citigo a Rapid, k dispozici jsou i Fabia Combi a Octavia Combi. Jubilejním 1000. automobilem v tomto programu se nedávno stala bílá Octavia Combi.

Inovativní služby sdílené mobility jsou primárně určeny zákazníkům, kteří nedisponují vlastním vozem, ale chtějí využívat výhod individuální mobility a zároveň jim jsou blízké myšlenky společenské odpovědnosti. Vozidlo je možné vyzvednout v dané lokalitě, vypůjčit si jej na libovolně dlouhou dobu a poté vrátit zpět a přenechat dalšímu účastníkovi programu.

Registrovaný uživatel si vybere vůz požadované kategorie ve své bezprostřední blízkosti, nemusí se nikam dále dopravovat ani nic složitě vyřizovat. Sdílení je velmi jednoduché a komfortní. Po rezervaci stačí přiložit identifikační kartu, čímž se vůz odemkne, nasednout, vyzvednout klíče umístěné v přihrádce spolujezdce, nastartovat a vyrazit na cestu. Po vrácení sdíleného vozidla se klíče opět uloží do místa v přihrádce a identifikační kartou se vůz uzamkne.

Ze sdílení netěží jen samotní uživatelé, ale také ostatní obyvatelé. Ve světových metropolích, kde jsou služby sdílené mobility rozšířeny ve větší míře než u nás, se povedlo citelně zredukovat počty nutných parkovacích míst a tím uvolnit veřejný prostor pro zeleň či volnočasové aktivity.

Car4Way Škoda Octavia Combi

Komentáře ke článku