Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Sorento vyzraje na bahno, sníh i písek

Sorento vyzraje na bahno, sníh i písek

Zasloužil se o to systém Terrain Mode

Kia Sorento čtvrté generace bude vybavena systémem Terrain Mode. Má poskytnout lepší trakci, větší stabilitu a více kontroly na površích, jakými jsou bahno, písek či sníh.

Pomocí otočného ovladače Mode Select na středovém panelu může řidič vybírat z terénních režimů Mud (Bahno), Snow (Sníh) nebo Sand (Písek). Pohon všech kol (AWD) je realizován tak, aby umožňoval dosahování optimálních jízdních vlastností sloučeným ovládáním sebe, spalovacího motoru, převodovky a zařízení ESC/TCS na základě zvoleného stavu vozovky.

Snow je nastavený pro účinný hybný moment na kluzkých a zledovatělých cestách. Omezuje výstupní točivý moment agregátu a co nejvíce rovnoměrně jej rozděluje mezi všechna čtyři kola. Protiprokluz (TCS) opatrně dávkuje lehkou brzdnou sílu ve prospěch co nejlepších trakčních schopností. Převodovka zároveň využívá častějšího řazení tak, aby udržovala nižší otáčky a zamezovala prokluzu kol.

Mud zajišťuje důraznější záběr a vyšší míru jistoty při zdolávání bahnitých tratí. Za tímto účelem se využívá schéma s mírně zpožděným řazením, hladkým dávkováním točivého momentu v rámci celého AWD a intenzivnějším využíváním brzdné síly prostřednictvím TCS.

Sand napomáhá k suverénnějšímu zdolávání písčitých úseků, pláží či dokonce pouští. Zmírňuje nebezpečí zapadnutí vozidla tím, že slaďuje vyšší hladinu točivého momentu s opožděným řazením nahoru. TCS zprostředkuje větší množství brzdné energie a umožňuje tak podle potřeby dávkovat na kola více točivého momentu.

Komentáře ke článku