Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

VW zavádí do série průhledový displej s rozšířenou realitou

VW zavádí do série průhledový displej s rozšířenou realitou

Zatím bude montován do nových elektromobilů

Volkswagen zavede do sériové výroby průhledový displej s rozšířenou realitou. Prozatím bude k dispozici v elektromobilech ID.3 a ID.4.

Tento Head-up-Display promítá na čelní sklo důležité informace, které jsou rozděleny do dvou ploch. Velká s úhlopříčkou 1,8 metru je určena pro dynamická zobrazení a nachází se v zorném poli řidiče ve virtuální vzdálenosti zhruba 10 metrů. Zde se objevují zprávy asistenčních systémů, jakož i odbočovací šipky a poloha startu či cíle z navigačního systému.

Virtuálně blíže je umístěna umístěna nízká a široká zóna, která slouží k prezentaci rychlosti jízdy, dopravních značek a statických symbolů asistenčních a navigačních funkcí. Pokud například vozidlo přijíždí ke křižovatce, na které má podle trasy odbočit, spatří řidič dva pokyny. V prvním kroku se aktivuje oznámení na úrovni vozovky. Následují tři šipky postavené na křižovatce. Čím blíž je automobil k místu, tím jsou větší a současně blednou jejich textury, aby nebránily výhledu na silnici.

Technickým srdcem zařízení je jednotka pro vytváření obrazu PGU (Picture Generation Unit), která je uložena v nitru přístrojové desky. Obrazovka LCD s mimořádnou úrovní jasu vysílá svazky paprsků na dvě rovná zrcadla. Speciální optická soustava vzájemně odděluje složky s určením pro vzdálenější a bližší plochu. Ty jsou odráženy na velké, elektricky nastavitelné konkávní zrcadlo, od něhož směřují na čelní okno, a tím do zorného pole osoby, která ovládá vůz.

Komentáře ke článku