Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Toyota poodhalila elektrické SUV

Toyota poodhalila elektrické SUV

Bude postaveno na nové platformě e-TNGA

Pokud jde o čistě elektrická auta, Toyota paradoxně za ostatními automobilkami zaostává. Navzdory skutečnosti, že automobilka v loňském roce oznámila  zrychlení svých plánů pro elektrická vozidla, zaměřila se především na hybridy a vozidla s palivovými články.

V loňském roce generální ředitel společnosti Toyota Akio Toyoda na výročním zasedání nelichotivě mluvil o bateriových elektrických vozidlech a tvrdil, že není dobrý nápad usilovat o masivní elektrifikaci.

Toyota má dnes v portfoliu velmi omezenou nabídku plně elektrických modelů a chystá se oficiálně představit své první SUV s elektrickým pohonem na autosalonu v Šanghaji, který začíná 19. dubna.

Japonská automobilka se tak neochotně pouští do výroby bateriových aut poté, co se nepodařilo rozjet investice do vozidel s vodíkovými palivovými články.

Ironií je, že první elektrický vůz, který má Toyota nabídnout mimo Čínu, bude představen právě na čínském autosalonu.

Elektrické SUV bude založeno na nové platformě Toyota e-TNGA, která je vysoce univerzální a snadno přizpůsobitelná pro řadu dalších vozů.

 

Základní princip architektury e-TNGA funguje na základě toho, že klíčové prvky zůstávají pevné, zatímco zbylé mohou být variabilní. Tento přístup umožňuje rozdíly v šířce, délce, rozvoru a výšce vozidla.

Platformu e-TNGA lze aplikovat na vozy s pohonem předních, zadních nebo všech kol a se širokou škálou kapacit baterií a elektromotorů, aby vyhovovaly různým typům vozidel a způsobům použití.

 

Komentáře ke článku