Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Černý jde dobýt Kanáry

Černý jde dobýt Kanáry

Angažoval ho Hyundai Canarias

Startem na Valašské rallye to nekončí. Jana Černého totiž letos uvidíme s vozem Hyundai i20 N Rally2 ještě v dalších osmi případech. Český jezdec se dohodl na angažmá se stájí Hyundai Canarias Motorsport. S ní absolvuje kompletní šampionát Kanárských ostrovů. Ten bude čítat celkem osm soutěží včetně podniku Rallye Islas Canarias, který bude i součástí mistrovství Evropy.

Z nového angažmá je Černý nadšený, což již vyjádřil na sociálních sítích: "Víte, že mám rád Kanárské ostrovy? Víte, že se mi splnil sen? Víte, že jsem nadšený a vděčný? A víte, že je to úplná bomba? Stal jsem se oficiálním jezdcem Hyundai Canarias. Jdeme makat na tom, abychom bojovali o titul Kanárských ostrovů. Moc děkuji mému skvělému kamarádovi Angelu Bellovi a samozřejmě Hyundai Canarias za důvěru a šanci. Díky," těší se.

Sezonu zahájí český jezdec na Kanárských ostrovech o víkendu 14.-15. dubna podnikem Rallye Orvecame Norte-Trofeo Cicar. Následovat budou soutěže Rallye Islas Canarias (4.-5. května), Rallye Senderos de la Palma (2.-3. června), Rallye Internacional Villa de Adeje BP Tenerife-Trofeo Cicar (30. června - 1. července), Rallye Ciudad de Telde (25.-26. srpna), Rallye Overcame Isla de Tenerife (13.-14. října), Rallye de Maspalomas (27.-28. října) a Rallye Overcame Isla de Lanzarote (24.-25. listopadu).

Účast Černého při Rallye Islas Canarias znamená, že v akci uvidíme hned tři Čechy. Soutěže se totiž zúčastní i Filip Mareš se Škodou Fabia Rally2 Evo, který jede celou sezonu mistrovství Evropy. Na startu by měl být i Erik Cais s vozem Škoda Fabia RS Rally2.

Černý bude doufat, že se mu na Kanárských ostrovech povede lépe než při Valašské rallye. Zde sice během prvního dne sahal po stupních vítězů a dlouho figuroval na třetí příčce, poté ho ale Jan Kopecký odsunul na čtvrtou pozici. Nakonec ale Černý do cíle nedojel vůbec kvůli poškozenému výfuku.

Jan Černý odjede s vozem Hyundai i20 N Rally2 ještě dalších osm soutěží. Foto: Archiv Jana Černého



Před premiérou s Hyundai i20 N Rally2 na "Valašce" odjel Černý dva starty s Opelem Corsa Proto v rakouských soutěžích Jänner rallye a Rebenland rallye. Ani jedna se mu ale nepovedla. Zatímco při Jänner rallye obsadil kvůli problémům s palivovým čerpadlem až 52. příčku, na Rebenlandu ho vyřadila převodovka.

V loňském roce si Černý dojel v mistrovství světa pro třetí místo v kategorii WRC 3. To vybojoval s vozem Ford Fiesta Rally3 a až do posledního podniku mohl pomýšlet na titul. S tímto autem chtěl původně startovat i letos při Rallye Monte Carlo, když ale zjistil, že je jediným přihlášeným s vozem specifikace Rally3, svou účast odvolal. V plánu byla i Chorvatská rallye, nedávno ale Černý na sociálních sítích informoval o tom, že je jeho Fiesta na prodej a do soutěže tak nenastoupí.

 


Evropský rallyekros jako doplňkový program


I letos bude Jan Černý kombinovat své rallyeové působení s evropským rallyekrosovým šampionátem. Tam loni dosáhl s vozem Škoda Citigo na třetí příčku v kategorii RX3. Už nyní je ale jasné, že letos pro něj bude těžké podobný úspěch zopakovat.

Do prvního podniku v maďarském Nyirádu (29.-30. dubna) sice nastoupí, nebude ale moci odjet všechny soutěže. S jeho starty na Kanárských ostrovech totiž budou termínově kolidovat podniky v portugalském Montalegre a ve švédském Höljes.

I letos čekají na Černého starty v evropském rallyekrosovém šampionátu se Škodou Citigo. Foto: Pajr Motorsport



Pro letošní sezonu rallyekrosového mistrovství Evropy měli původně Černý a tým Pajr Motorsport v plánu vyměnit Citigo za Škodu Fabia. Minimálně do prvního podniku se ale Černý přihlásil stejně jako loni se Škodou Citigo.

Zdroj: Hyundai Canarias, Autonoviny.cz, úvodní foto: Hyundai Canarias

 

Komentáře ke článku