Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Stříteský slaví premiérový triumf, Kopecký na něj ztratil osm desetin

Stříteský slaví premiérový triumf, Kopecký na něj ztratil osm desetin

PSG MČR v rallye – Bohemia Rallye Mladá Boleslav – neděle

Rallyeové mistrovství republiky má nového vítěze. Je jím Dominik Stříteský. Třiadvacetiletý závodník dokázal během závěrečného dne jubilejního 50. ročníku Rallye Bohemia využít technických problémů Václava Pecha a po těsném souboji s Janem Kopeckým dosáhl na svůj premiérový triumf. Devítinásobný mistr republiky ztratil na svého mladšího soupeře pouhých osm desetin sekundy. Stupně vítězů doplnil po Pechově odstoupení Adam Březík. Bývalý pilot F1 Tomáš Enge se mohl radovat z vítězství ve třídě RN9.

„Nemám slov, je to parádní pocit. Moje první absolutní vítězství na velkém mistráku, a ještě po souboji s Honzou, který je kapacitou a velkou legendou tohoto sportu,“ zářil Stříteský v cíli štěstím.

Jezdec stáje Auto Podbabská Škoda Mol Team ale přiznal, že závěrečné kilometry soutěže pro něj byly složité. Mohlo za to několik důvodů.

„Bylo to velmi náročné po všech stránkách, od začátku se jelo ve vysokém tempu, volba pneumatik nebyla občas úplně jednoznačná a k tomu pekelné vedro. Před závěrečnou sekcí jsem měl velké nervy, nebudu říkat, že ne. Ale musel jsem se udržet na uzdě a neudělat v samotném závěru nějakou chybu. Na poslední erzetě byly pasáže, kde jsem si úplně netroufl a něco jsme ztratili, ale nakonec to vyšlo,“ přibližuje náročný závěr.

Do závěrečného dne přitom Stříteský rozhodně nevstupoval jako největší kandidát na vítězství. V pátek sice využil svých motokárových zkušeností a vyhrál diváckou superspeciálku na Autodromu Sosnová, v sobotu se ale propadl na třetí místo za Václava Pecha a Jana Kopeckého. Na lídra mu chybělo 13,6 sekundy.

Neděli ale zahájil velmi dobře. Vyhrál totiž první dvě rychlostní zkoušky a to ho posunulo zpět na druhé místo před Kopeckého, odkud ztrácel už jen 6,2 sekundy na Pecha. Další důležitý moment v boji o celkové vítězství pak přišel ještě před začátkem závěrečného dopoledního testu. Václav Pech totiž musel kvůli problémům s motorem odstoupit. Stříteský navíc vyhrál i tuto zkoušku a do odpolední fáze šel s náskokem 3,9 sekundy na Kopeckého.

Jan Kopecký přišel o vítězství jen těsně. Foto: Bohemia Rally Mladá Boleslav/rallyservice.cz



Kopecký se ovšem nevzdal a poté, co vyhrál první odpolední erzetu, stáhl ztrátu na Stříteského na 3,4 sekundy. Pak ale přišla předposlední rychlostní zkouška a ta se ve finále ukázala jako rozhodující. Stříteský navýšil svůj náskok před Kopeckým o 1,4 sekundy. Na závěrečném testu byl sice devítinásobný mistr republiky o čtyři vteřiny rychlejší, osm desetin mu ale k vítězství stále chybělo.

Navzdory těsné porážce ale Kopecký nebyl příliš smutný: „V první řadě bych chtěl pogratulovat Dominikovi a Jirkovi (spolujezdec Stříteského Jiří Hovorka – pozn. red.). Víme, že mu to tady na Bohemce jde a přeji mu, ať mu to jde takhle skvěle i na všech dalších závodech. Samozřejmě jsme to zkoušeli, na městě jsme stáhli minimum, na Vinci jsme jeli úplně naplno, ale nestačilo to a něco jsme ztratili. Poslední Zvířetice nám opravdu vyšly dobře, ale osm desetin chybělo. Musím říci, že tohle druhé místo s takhle malou ztrátou mě mrzí asi nejméně ze všech druhých míst,“ uvedl Kopecký.

Díky svému premiérovému triumfu se Stříteský posunul na druhé místo průběžného pořadí. Z něj ztrácí na Kopeckého 108 bodů, což znamená, že Kopecký má velkou šanci si o víkendu 18.-20. srpna při Barum rallye ve Zlíně zajistit titul šampiona.

 

Bronzový Březík



Po odstoupení Václava Pecha nakonec zabraly kompletní stupně vítězů vozy Škoda. Na třetím místě totiž skončil Adam Březík.

„Bohemka je soutěží, na kterou jsem se nikdy neuměl stoprocentně připravit, protože jsem nezávodil na motokárách nebo na okruzích a profil místních tratí takový je. Ale nakonec to dopadlo dobře. Musím říci, že někomu se nelíbí Zvířetice, ale pro mě je to vložka, na kterou se každoročně nejvíce těším. Letos na ní chybělo kousek šotoliny, takže na příští rok bych prosil přidat,“ měl Březík radost ze třetího místa.

S náskokem 1 minuty, 14 sekund a 8 desetin porazil Březík Věroslava Cvrčka. Ten se nejenže propadl v průběžném pořadí šampionátu ze druhého místa na třetí, ale rovněž se musí obávat o třetí příčku. Březík ho totiž stáhl na pouhé dva body.

Adamu Březíkovi nakonec spadlo do klína třetí místo. Foto: Bohemia Rally Mladá Boleslav/rallyservice.cz



Nejvíce Cvrčka mrzela pátá rychlostní zkouška soutěže: „Krásné závody, vysoké nasazení již od shakedownu. Rychleji než v první etapě jsme asi zatím nikdy nejeli, ztráta na prvního se pohybovala i kolem půl sekundy na kilometr. Až moje chyba na páté erzetě nás stála ztrátu kontaktu s Adamem Březíkem,“ ohlížel se Cvrček za svým výkonem.

Páté místo obsadil Aleš Jirásek. Do nejlepší desítky se vešli také šestý Albert Von Thurn und Taxis, sedmý Martin Vlček, osmý David Soldát, devátý Dominik Brož a do nejlepší desítky se nakonec vešel i účastník mistrovství světa ve třídě WRC 3 Filip Kohn.

Engeho dílčí prvenství



S úsměvem mohl opouštět Rallye Bohemia i Tomáš Enge. Bývalý pilot F1 sice skončil čtrnáctý celkově, v rámci klasifikace třídy RN9 ale zvítězil. Na první místo se dostal po odstoupení Václava Pecha.

Tomáš Enge zvítězil ve své třídě. Foto: Tomáš Enge Racing/rallyservice.cz



Vítězem hodnocení vozů s pohonem dvou kol se stal David Štefan. Mezi historiky byl nejlepší Libor Kotrmon.

Předposledním podnikem letošního ročníku mistrovství republiky bude o víkendu 18.-20. srpna Barum rallye ve Zlíně. Tento podnik bude rovněž součástí mistrovství Evropy.

Výsledky Rallye Bohemia: 1. Dominik Stříteský – Jiří Hovorka (oba Česko, Auto Podbabská Škoda Mol Team, Škoda Fabia R5) 1:20:52,8, 2. Jan Kopecký – Jan Hloušek (oba Česko, Agrotec Škoda Rally Team, Škoda Fabia RS Rally2) +0,8, 3. Adam Březík – Ondřej Krajča (oba Česko, Samohýl Škoda Team, Škoda Fabia R5) +1:15,6, 4. Věroslav Cvrček - Tomáš Prokorát (oba Česko, Kontakt Škoda Team, Škoda Fabia R5) +2:29,9, 5. Aleš Jirásek – Petr Machů (oba Česko, PRAGA-Automotive s.r.o., Škoda Fabia R5) +2:53,8, 6. Albert Von Thurn und Taxis – Jara Hainová (oba Německo, BRR Baumschlager Rallye & Racing Team, Škoda Fabia RS Rally2) +3:04,2, 7. Martin Vlček – Jakub Kunst (oba Česko, Kowax Racing, Hyundai i20 R5) +3:46,9, 8. David Soldát – Jan Winzig (oba Česko, Škoda Fabia R5) +4:42,1, 9. Dominik Brož – Petr Těšínský (oba Česko, Duck Racing Autoklub v AČR, Škoda Fabia R5) +4:46,0, 10. Filip Kohn – Tomáš Střeska (oba Česko, Ford Fiesta Rally3) +5:13,3.

Průběžné pořadí: 1. Kopecký 279, 2. Stříteský 171, 3. Cvrček 166, 4. Březík 164, 5. Martin Vlček 135, 6. Jirásek 125, 7. Trojan 82, 8. Soldát 74, 9. Mareš 72, 10. Tomek 46, 11. Šimek 44, 12. Kopáček 30, 13. Jirovec 28, 14. Kurka 17, 15. Brož 17, 16. Trnovec 15, 17. Dohnal 15, 18. Štefan 13, 19. Kohn 12, 20. Černý 10, 21. Novotný 9, 22. Trněný 8, 23. Marek Vlček 7, 24. Zedník 6, 25. Kundlák 5, 26. Hanák 4, 27. Zpěvák 3, 28. Číž 3, 29. Szabó 2, 30. Nešetřil 2, 31. Talaš 1.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Bohemia Rally Mladá Boleslav/rallyservice.cz

 

Komentáře ke článku