Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Pech se pustil do trháku, Stříteský spadl i za Kopeckého

Pech se pustil do trháku, Stříteský spadl i za Kopeckého

PSG MČR v rallye – Bohemia Rallye Mladá Boleslav – sobota

Václav Pech vystřídal v sobotu na čele Bohemia Rallye Dominika Stříteského. Jezdec stáje EuroOil vede před závěrečným dnem s náskokem 9,6 sekundy. Jeho nejbližším pronásledovatelem je Jan Kopecký, který rovněž dokázal přeskočit vítěze páteční superspeciálky Dominika Stříteského. Vidět byly i vozy poslední specifikace WRC, s nimiž se po rychlostních zkouškách proháněli Jan Dohnal s Janem Skálou.

„Jelo se nám hezky a jsem šťastný, že zatím vedeme, i když jen o kousíček,“ měl v sobotu radost Pech, který zároveň neusínal na vavřínech. „Zítra nás čekají velmi náročné zkoušky, ještě o něco těžší než ty dnešní. Hlavně bych nechtěl udělat nějakou jezdeckou chybu, protože se jede na hraně, a navíc má být ještě větší vedro než dnes,“ uvědomuje si.

Sobota přitom pro Pecha nezačala zrovna nejlépe. Na první rychlostní zkoušce dne totiž navýšil své vedení dalším prvenstvím Dominik Stříteský. Před Pecha se navíc dostal Jan Kopecký. Na tuto dvojici Pech nestačil ani na prvním průjezdu zkouškou Kvítkovice. Po ní ztrácel na vedoucího Stříteského 7,1 sekundy a za druhým Kopeckým zaostával o tři vteřiny.

V závěru dopolední sekce, kterou uzavřel průjezd testem Radostín o délce 21,64 km (šlo o nejdelší úsek dne i celé soutěže), se ale situace začala měnit. Pech zvítězil a před závěrečnými dvěma erzetami dne nejenže překonal Kopeckého, ale rovněž se dotáhl ke Stříteskému na rozdíl jedné desetiny. I na páté a šesté rychlostní zkoušce měl Pech před svými dvěma hlavními pronásledovateli navrch a do neděle tak půjde s náskokem 9,6 sekundy.

Ke změně nakonec došlo i na druhé pozici. Jan Kopecký totiž po poslední rychlostní zkoušce překonal Dominika Stříteského a je momentálně druhý. Dvojici jezdců s vozy Škoda dělí v tuto chvíli čtyři vteřiny.

Jan Kopecký zdolal Dominika Stříteského až na poslední rychlostní zkoušce dne. Foto: Rally Bohemia Mladá Boleslav/rallyservice.cz


Kopecký přiznal, že sobota měla v jeho podání k ideálu daleko: „Nejsme úplně spokojení s tím, jak fungovalo auto. Snažíme se dostat větší přilnavost na přední nápravu. Na odpoledne jsme změnili nějaké věci, které tomu pomohly, takže věříme, že tato cesta bude správná,“ hodnotil svůj výkon.

Vítěz páteční superspeciálky na Autodromu Sosnová Dominik Stříteský sice podle očekávání své první místo ztratil, flintu do žita ale nehází: „Za Honzou jsme pouze o čtyři vteřiny, všechno funguje, jak má, takže jsme spokojení. A zítra zkusíme zatáhnout,“ říká odhodlaně.

Rychlé „sedmnáctky“



O pozornost si během soboty neříkali pouze první tři závodníci bojující o absolutní triumf. Vidět totiž byli také Jan Skála s Janem Dohnalem. Ti se soutěže zúčastnili s poslední specifikací vozů WRC, která se po rychlostních zkouškách světových rallye proháněla v období 2017-2021. Zatímco Skála usedl do Citroënu C3 WRC, Dohnal závodil s Fordem Fiesta WRC.

Jak Skála, tak Dohnal nebodovali do hodnocení MČR. Navíc jeli v rámci Poháru pořadatele, což znamenalo, že se po trasách Rallye Bohemia budou prohánět pouze do soboty. I díky tomu se na páteční superspeciálce nemuseli oba jezdci ohlížet na čas a místo toho bavit diváky smyky. Sobotu ale už oba pojali vážněji. Jak Dohnal, tak Skála se nejednou dostali do nejlepší trojice rychlostní zkoušky. Skála dokonce zajel nejrychlejší čas při závěrečném průjezdu úsekem Radostín. S náskokem 17,8 sekundy se ale nakonec stal vítězem Poháru pořadatele Dohnal.

„Mockrát děkujeme organizátorům Rallye Bohemia za impuls a podporu ke startu v rámci Poháru pořadatele, stejně tak našim partnerům, kteří na tento nápad kývli a všichni jsme si tak mohli užít skvělý den. Ivoš (spolujezdec Ivo Vybíral – pozn. red.) to tam opět dával jako pán, kluci a holky z Fullgassport parádně makali a Fiesta WRC neměla jediný problém. Jasně, výkon jsme mohli podat určitě lepší, ale i tak jsme si to užili a doufáme, že vy také,“ napsal Dohnal na sociálních sítích.

Jan Skála byl v podobně dobré náladě jako Dohnal: „Celý den jsme na klasických vložkách drželi krok s českou špičkou. Naše snažení jsme nakonec korunovali první vyhranou erzetou, a to rovnou v legendárním Radostíně,“ pochvaloval si.

Jan Skála byl na závěrečné erzetě nejrychlejší ze všech. Foto: Bohemia Rally Mladá Boleslav/rallyservice.cz


Dohnal se Skálou se díky svým sobotním výkonům probojovali dokonce do nejlepší pětky průběžného pořadí soutěže. Zatímco Dohnal figuruje po sobotě na čtvrté příčce se ztrátou 34,6 sekundy na vedoucího Pecha, Skálovi patřilo páté místo s mankem 52,4 sekundy. Jelikož už ale v neděli pokračovat nebudou, tak z celkového pořadí vymizí.

Druhou polovinu nejlepší desítky tvoří Adam Březík (+55,7), Věroslav Cvrček (+1:12,4), Albert Von Thurn und Taxis (+1:35,2), Aleš Jirásek (+1:37,9) a Martin Vlček (+1:58,8). Zatímco účastník mistrovství světa v kategorii WRC 3 Filip Kohn je čtrnáctý (+2:41,1), Tomáši Engemu patří s Toyotou GR Yaris celková 17. příčka (+4:01,3). Bývalý pilot F1 se navíc posunul na druhé místo ve třídě RN9. Zde přeskočil Petra Nešetřila s Porsche 997 GT3 a nyní už je před ním pouze celkový lídr Václav Pech.

Ani druhý letošní start v Česku neskončí pro Jana Černého úspěchem. Letošní účastník mistrovství Kanárských ostrovů a loňský třetí muž WRC 3 byl totiž vyřazen už po druhé rychlostní zkoušce dne. Jeho Hyundai i20N Rally2 měl totiž problém s předním diferenciálem.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Bohemia Rally Mladá Boleslav/rallyservice.cz

Komentáře ke článku