Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Stříteský využil v Sosnové motokárových zkušeností

Stříteský využil v Sosnové motokárových zkušeností

PSG MČR v rallye – Bohemia Rallye Mladá Boleslav – pátek

Do jubilejního 50. ročníku soutěže Bohemia Rallye Mladá Boleslav vstoupil nejlépe Dominik Stříteský. Jezdec stáje Auto Podbabská Škoda Mol Team se s diváckou superspeciálkou na Autodromu Sosnová vypořádal v čase 3:35,2 a o 1,7 sekundy tak porazil Václava Pecha. Lídr průběžného pořadí Jan Kopecký, který si už tento víkend může zajistit desátý titul mistra republiky, skončil třetí se ztrátou 2,8 sekundy.

S 5,52 kilometrů dlouhou superspeciálkou se Stříteský dokázal vypořádat v čase 3:35,2. K vydařenému vstupu do podniku mu dopomohly jistě i jeho bohaté zkušenosti s motokárovými závody. Druhému Václavu Pechovi, který se svým Fordem Focus RS WRC 06 nesmí podle pravidel bodovat do absolutního pořadí, nadělil 1,7 sekundy.

„Sosnová povedená jako loni. Díky okruhovým zkušenostem se nám podařilo vyhrát první rychlostní zkoušku. Pravé závodění začíná až zítra. Děkujeme za podporu,“ napsal vítěz na svých sociálních sítích.

Do cíle sice ještě zbývá jedenáct rychlostních zkoušek, pokud by se ale Stříteskému podařilo udržet vedoucí pozici i ve zbytku víkendu, dosáhl by na své první vítězství v mistrovství republiky. Jeho maximem jsou dvě druhá místa. Zatímco na svůj první stříbrný výsledek dosáhl shodou okolností právě na Rallye Bohemia před dvěma lety, podruhé získal toto umístění loni při Rallye Šumava Klatovy.

Připomeňme ale, že i loni začal Stříteský na „Bohemce“ takto slibně. I v roce 2022 byl na superspeciálce v Sosnové nejrychlejší. Už na druhé rychlostní zkoušce ale o vedení přišel a v cíli nakonec obsadil třetí pozici.

Dominik Stříteský vládl Sosnové i letos. Foto: Lukáš Chum


V letošním průběžném pořadí se zatím Stříteský nachází na čtvrté pozici. V Hustopečích a na Rallye Šumava Klatovy sice obsadil třetí příčku, na Valašské rallye ovšem skončil po havárii až čtyřicátý a v Českém Krumlově po nehodě vůbec nedojel.


Kopecký může rozhodnout



Vedoucí muž průběžného pořadí Jan Kopecký zahájil letošní ročník Rallye Bohemia třetím časem. Devítinásobný mistr republiky byl o 2,8 sekundy pomalejší než Dominik Stříteský.

Pro Kopeckého je tento víkend první příležitostí, kdy si může definitivně zajistit svůj desátý republikový titul. V průběžném pořadí totiž vede už o 95 bodů před Věroslavem Cvrčkem.

Cvrček si v Sosnové připsal osmý čas se ztrátou 7,9 sekundy na Stříteského. Mezi Kopeckého se Cvrčkem se vměstnali čtvrtý Adam Březík (+4,8), pátý Aleš Jirásek (+6,4), šestý Jan Černý (+6,7) a sedmý Albert von Thurn und Taxis (+6,9).

Aleš Jirásek patřil před začátkem rychlostní zkoušky k černým koňům. I on má totiž s okruhovým závoděním bohaté zkušenosti. Do rallye se z této scény přesunul až loni.

Jméno Jana Černého rovněž budí ve startovní listině pozornost. Jedná se totiž o třetího muže loňského ročníku WRC 3. V současnosti ho můžeme vídat s vozem Hyundai i20 N Rally2 v šampionátu Kanárských ostrovů. S tímto autem startuje i na „Bohemce“. Jde o jeho druhý letošní start v mistrovství republiky. Objevil se už na Valašské rallye. Tam ho ale vyřadil výfuk.

Do nejlepší desítky se dostali i devátý Dominik Brož (+9,1) s desátým Michalem Savrukem (+9,2).

Dohnal se Skálou bavili diváky



Václav Pech není na Rallye Bohemia jediným jezdcem s vozem specifikace WRC, který se nachází ve startovní listině. S těmito auty totiž jedou i Jan Dohnal s Janem Skálou. Tato dvojice ale na rozdíl od Pecha závodí s vozy WRC poslední generace, která se po rychlostních zkouškách světové rallye proháněla v období 2017-2021. Zatímco Skála usedl za volant Citroënu C3 WRC, Dohnal jede s Fordem Fiesta WRC.

Jan Dohnal se postaral fanouškům o zábavu. Foto: Bohemia Rallye


Dohnal ani Skála nebodují do mistrovství republiky a navíc startují pouze v rámci Poháru pořadatele, což znamená, že je na trasách rychlostních zkoušek uvidíme jen do soboty. I proto si na Autodromu Sosnová mohli dovolit neohlížet se na čas a pobavit diváky. Od obou z těchto jezdců jsme mohli v pátek vidět smyky nebo hodiny. Zatímco Dohnal skončil sedmnáctý, Skála dvacátý osmý.

„Za nás dobré. Už jen samotný příjezd ke startu v houfu diváků byl jako za zlaté éry WRC,“ pochvaloval si Dohnal atmosféru.
Jan Skála se stejně jako Dohnal na zajetý čas nesoustředil. Foto: Bohemia Rallye


Součástí startovního pole jsou mimo jiné i letošní účastník mistrovství světa v kategorii WRC 3 Filip Kohn nebo někdejší pilot F1 Tomáš Enge. Zatímco Kohn zajel se svým Fordem Fiesta Rally3 16. čas a současně byl nejrychlejší mezi vozy třídy RC3, Enge se svou Toyotou GR Yaris obsadil 20. příčku. Mezi vozy třídy RN9 mu patří třetí místo za Václavem Pechem a Petrem Nešetřilem.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Lukáš Chum

Komentáře ke článku