Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Chilský soukromník proti špičce

Chilský soukromník proti špičce

Heller nastoupí doma s Pumou

Letošní Rallye Chile nenabídne v rámci nejvyšší kategorie Rally1 pouze tradičních devět vozů stájí Toyota, Hyundai a M-Sport. Mezi elitou totiž nastoupí i domácí Alberto Heller. Devětadvacetiletý závodník si pro soutěž pronajme vůz Ford Puma právě od M-Sportu.

Před domácím podnikem stojí Heller nohama na zemi: „Mým cílem je bavit se. Jen si to představte. Pojedu proti těm úplně nejlepším jezdcům v těch úplně nejlepších vozech. Bylo by tedy ode mě docela hloupé, kdybych pomýšlel na pódium nebo na něco podobného. Jdu do toho s rozumem. Chci se především bavit a užít si to. Samozřejmě do toho ale dám maximum,“ říká.

O první start na světové scéně pro Hellera nepůjde. V minulosti už jsme ho totiž mohli vidět při několika podnicích v rámci tříd WRC 2 nebo WRC 3. S vozem Citroën C3 Rally2 se objevil i při letošní Portugalské rallye, kvůli nemoci z ní ale musel odstoupit. V roce 2018 v Austrálii se mu ale v rámci WRC 2 zadařilo o poznání více. S vozem Ford Fiesta R5 totiž dokázal zvítězit. Loni se stal v Chile šampionem klasifikace RC2 PRO. Když zrovna nezávodí, pracuje jako obchodní inženýr.

O startu v Chile s hybridním vozem specifikace Rally1 začal Heller uvažovat poté, co byla upravena trasa soutěže. O to se ostatně zasloužil i on sám.

„Původně se mělo závodit v regionu Bio Bío. Vše se ale zaměřovalo pouze na město Concepción. V závěru loňského roku jsem ale spolu se svým týmem a organizátory začal tlačit na to, aby byla soutěž trochu širšíá a zahrnovala celý region Bio Bío včetně mého rodného města Los Ángeles. To je druhé největší město v regionu. Nakonec bylo rozhodnuto, že právě v Los Ángeles proběhne slavnostní start. To je něco jako sen. Odstartuji ve městě, kde mám všechny své přátele, kde jsem chodil do školy a kde zkrátka leží celý můj život,“ těší se.

Heller nebude prvním soukromníkem, který se v mistrovství světa představí s vozem Rally1. S Fordem Puma se v šampionátu příležitostně objevuje i řecký jezdec Jourdan Serderidis. S Toyotou GR Yaris pak startoval letos ve Švédsku i Lorenzo Bertelli.

Dosud se Alberto Heller účastnil soutěží mistrovství světa s vozy nižších kategorií. Foto: WRC


Na svou premiéru mezi elitou se chce Heller připravovat během září ve Velké Británii. Zde se svou Pumou plánuje odjet minimálně 150 kilometrů.

Rallye Chile letos bude součástí kalendáře mistrovství světa teprve podruhé. Poprvé se konala již v roce 2019. Poté ale nastala čtyřletá přestávka, o kterou se zasloužila nejenom pandemie koronaviru, ale také v zemi panující nepokoje. Letošní ročník se uskuteční od 28. září do 1. října.

Zdroj: WRC, Autonoviny.cz, úvodní foto: WRC

Komentáře ke článku