Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Tänak to znovu zkusí s Hyundai

Tänak to znovu zkusí s Hyundai

Přesvědčily ho změny v týmu

Otta Tänaka budeme v příští sezoně rallyeového mistrovství světa opět vídat v barvách Hyundai. Šampion z roku 2019 se vrátí k jihokorejské značce po jednom roce stráveném za volantem Fordu Puma stáje M-Sport.

„Od loňska, kdy se naše cesty rozešly, tým velmi tvrdě pracoval na nové technické struktuře. Nyní má pro blízkou budoucnost jasnou vizi a cíl. To mě přesvědčilo k tomu, abych s nimi znovu spojil síly,“ vysvětluje Estonec svůj krok.

U Hyundai Tänak působil už v letech 2020-2022. Za tyto tři sezony dokázal rodák z Kärly získat pět vítězství. Nejúspěšnější byl v jeho podání ročník 2022, kdy se stal vicemistrem. I navzdory celkovému stříbru ale začínal být u týmu nespokojený. Měl výhrady k výkonnosti vozu a navíc také pochyboval o tom, kam stáj směřuje. Před sezonou ji totiž opustil šéf Andrea Adamo a jeho roli převzal bývalý manažer pro pohonné jednotky Julien Moncet, což se Tänakovi nezamlouvalo. Rozhodl se proto, že z týmu odejde již rok před vypršením kontraktu a vrátí se do M-Sportu.

Letos se ale u Hyundai mnohé změnilo. Do čela týmu přišel bývalý šéf stájí Caterham a Renault ve F1 Cyril Abiteboul. Posíleno bylo rovněž technické zázemí díky příchodu nového technického ředitele Francoise-Xaviera Demaisona. Tyto změny Tänaka přiměly k návratu.

„Je to pro nás velmi důležité,“
má Abiteboul radost ze staronové posily. „Když podepíšete smlouvu s mistrem světa, tak je to velmi důležité v každém sportu. Od doby, co jsem do týmu přišel, to bylo naším cílem. Vyjadřujeme tak naše ambice a také ukazujeme, že změny, které už jsme udělali, začínají být přesvědčivé. Ott se k nám vrací z dobrých důvodů. On i my máme tak trochu pocit nedokončené práce. Doufáme, že ji dotáhneme do konce,“ říká.

Ott Tänak závodil za Hyundai už v letech 2020-2022. Foto: Hyundai Motorsport


Tänak se u Hyundai znovu sejde s Thierrym Neuvillem. Jak bude vypadat zbytek jezdecké sestavy, zatím není jasné. Rovněž je otázkou, s kolika vozy bude Hyundai závodit. Ve hře je totiž možnost nasazení čtvrtého vozu i20 N. Tým údajně jedná jak s Esapekkou Lappim, tak s Teemu Suninenem a Danim Sordem, kteří za stáj závodí letos.

Omlazení u M-Sportu



U stáje M-Sport, za kterou Tänak letos závodí, samozřejmě panuje kvůli jeho odchodu zklamání: „Prostřední část sezony pro nás byla smolná a nebyli jsme schopni bojovat o titul. Právě to podle mě byl pro Otta hlavní důvod,“ zamýšlí se šéf týmu Richard Millener. „Přejeme mu jenom to nejlepší. Myslím si, že ho k tomuto rozhodnutí vedla řada věcí. Určitě bude potřeba tomu dát spoustu času, než bude jasné, zdali se rozhodl správně. Bohužel jsme nebyli schopni dát mu alternativní nabídku, která by ho přiměla s námi zůstat,“ dodává.

Návrat do M-Sportu letos přinesl Tänakovi dvě vítězství. Zatímco nejprve vystoupal na nejvyšší stupeň v únoru ve Švédsku, během uplynulého víkendu přišel triumf v Chile. Kvůli řadě problémů a technickým potížím ovšem Estonec ztratil hodně bodů a nemohl tak zabojovat o titul. Dva podniky před koncem je celkově čtvrtý.

Kdo nahradí Tänaka u M-Sportu, bude teprve oznámeno. Podle Millenera se dá očekávat, že přijde někdo z mladých talentů. Jistotu setrvání zatím nemá ani Pierre-Louis Loubet. Francouzský závodník se letos trápí. Řadu soutěží nedokončil kvůli haváriím nebo technickým problémům a celkově mu patří až 11. pozice.

Zdroj: Motorsport, DirtFish, Autonoviny, úvodní foto: M-Sport

Komentáře ke článku