Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Loubetova spolupráce s Gilsoulem končí

Loubetova spolupráce s Gilsoulem končí

Sezonu dojede s jiným spolujezdcem

Pierre-Louis Loubet dokončí letošní ročník rallyeového mistrovství světa s jiným navigátorem. Francouz totiž oznámil, že se s okamžitou platností rozchází se svým současným spolujezdcem Nicolasem Gilsoulem.

„Naše cesty se rozcházejí dříve, než jsme čekali, a to i přesto, že jsme oba byli odhodláni v této spolupráci uspět,“ říká jezdec stáje M-Sport, který rovněž Gilsoulovi poděkoval. „Zkušenosti, které si mi během mé první kompletní sezony ve WRC předal, pro mě budou v dalších letech neocenitelné. Přeji ti do budoucna jenom to nejlepší,“ dodává Francouz.

Spolupráce mezi Loubetem a Gilsoulem začala teprve letos. Ročník 2023 ale dosud dvojici rozhodně nevycházel podle představ. Kvůli častým technickým problémům nebo incidentům totiž posádka bodovala jen ve čtyřech z jedenácti soutěží. Loubet dosáhl nejlépe na šestá místa ve Švédsku a Estonsku a v průběžném pořadí mu momentálně patří až 11. pozice. O pět bodů více má dokonce i závodník kategorie WRC 2 Oliver Solberg.

Zdá se, že „poslední kapkou“ byla pro dvojici velká havárie při nedávné Rallye Chile. Do té Loubet vstoupil slibně a po prvních dvou rychlostních zkouškách držel čtvrté místo. Na třetím testu ale přišla nehoda, za kterou podle všeho mohlo nedorozumění právě mezi Loubetem a Gilsoulem. K čemu přesně došlo, není zřejmé.

„Jeli jsme doleva, ale byla to pravotočivá zatáčka," komentoval Loubet své odstoupení.

 Nicolas Gilsoul už Pierra-Louise Loubeta navigovat nebude. Foto: M-Sport

Nový parťák od šampiona?


Kdo bude Pierra-Louise Loubeta navigovat při závěrečných dvou podnicích, kterými budou Středoevropská rallye a soutěž v Japonsku, zatím není jasné. Z neoficiálních zdrojů ale přicházejí informace, podle kterých by měl šampionovi WRC 2 číst rozpis nově Benjamin Veillas.

Veillas má se soutěžemi mistrovství světa bohaté zkušenosti. Loni při pěti podnicích navigoval dokonce osminásobného mistra světa Sébastiena Ogiera. Se závodníkem Toyoty dosáhl i na vítězství ve Španělsku.

Právě kvůli Ogierovi si musel Loubet pro letošek hledat nového spolujezdce. Někdejší suverén WRC se totiž už pro závěr loňské sezony a také pro tu letošní dohodl s Vincentem Landaisem, který do té doby navigoval právě Loubeta.

Co nyní čeká na Nicolase Gilsoula, není jasné. Dá se ale očekávat, že bez práce dlouho nezůstane. Belgičan je totiž velmi zkušeným navigátorem.  Známý je zejména díky svému spojení s Thierrym Neuvillem. S ním poprvé startoval v roce 2009 a od roku 2011 začali spolupracovat permanentně. Jeden tým tvořili až do roku 2020. Za tu dobu vyhráli dvanáct soutěží a také se pětkrát stali vicemistry světa. Jejich partnerství skončilo krátce před sezonou 2021 poté, co se nedohodli na podmínkách. V minulosti Gilsoul navigoval i bývalého mistra Evropy Bruna Thiryho.

Zdroj: Motorsport, WRC, DirtFish,Autonoviny, úvodní foto: M-Sport

 

Komentáře ke článku