Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Drastické postihy za telefonování za volantem

Drastické postihy za telefonování za volantem

Hrozí i zákaz řízení

Podle relevantních průzkumů 55 % českých řidičů používá svůj mobilní telefon při řízení auta i k něčemu jinému, než k telefonování – posílání SMS, navigování, sdílení na síti, vytváření selfie. Především tím ohrožují život svůj i ostatních účastníků silničního provozu. V lepším případě značně ulehčí svojí peněžence.

Bloková pokuta na místě je maximálně do částky 1000 Kč, v přestupkovém řízení pak 1500 až 2500 Kč plus připsání dvou trestných bodů. V sousední cizině je to ještě finančně náročnější – v Polsku a Rakousku zaplatíte zhruba 50 eur, v Německu nejvýše 200 eur a k tomu vás čeká ještě měsíční zákaz řízení.

Základní sazba není nízká ani v dalších státech: na Slovensku je to 120 eur, v Itálii až 646 eur spolu se zákazem řízení až na dva měsíce. Vysoké postihy byly vždy v Nizozemsku a Velké Británii (okolo 230 eur) a ve Španělsku (200 eur).

Nedávno francouzský odvolací soud potvrdil pro jistého motoristu pokutu 135 eur, i když telefonoval ve voze stojícím se zapnutými výstražnými světly a na krajnici. Nepoužil totiž hands-free sadu a nic na tom nemění fakt, že automobil nebyl v pohybu. Tolerovanou výjimku představuje pouze volání na veřejném parkovišti, na soukromém pozemku nebo ve stavu nouze.

Komentáře ke článku