Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Slováci chtějí zatočit se stáčením kilometrů

Slováci chtějí zatočit se stáčením kilometrů

Vzniká oficiální registr údajů o vozidle

Na Slovensku už od 20. května platí povinnosti, které zásadně snižují šanci na stáčení kilometrů v osobních automobilech.

Nový silniční zákon nařizuje zasílat informace o vozidle, včetně celé škály těch týkajících se najetých kilometrů, podezření ze stáčení, výměny, manipulace či servisu palubních přístrojů a podobně. Netýká se to jen státních organizací, jako jsou stanice technické kontroly, ale i soukromých subjektů, tedy autorizovaných i neautorizovaných legálních opraven a servisů, pojišťoven, leasingových společností, autobazarů…

Cílem je dosáhnout toho, aby o každém vozidle bylo získáno a zaznamenáno tolik relevantních dat, že je nebude možné obelstít například jedinou zfalšovanou servisní knížkou. Součástí celého systému je i přehled oprávněných organizací a osob, autorizovaných výrobci vozidel, prodejci nebo státními orgány pro manipulaci s měřicími přístroji osobních vozidel, včetně sčítače najetých kilometrů. Každý takový zásah musí být navíc zaznamenán a odeslán do registru.

Takto vytvořený seznam bude kompletní a bude možné ho poskytnout jedině, když nebudou chybět údaje o historii najetých kilometrů. Kromě výpisu z registru, který bude mít podobu takzvaného ODO-Passu, budou k mání pro kupujícího také fakta z Eucaris (ODO-Pass EU). Společně budou tvořit elektronickou provozní historii automobilu. Na jiné „certifikáty“ anebo doklady, jak je nabízejí některé komerční subjekty, nebude brán zřetel.

Jakékoliv porušení některého z konkrétních kroků – nedodání hlášení o opravě palubních přístrojů nebo o podezření ze stáčení, samotná manipulace s počítadlem a podobně - je trestné. Slovenská obchodní inspekce může uložit pokutu od 3000 do 100 000 eur. Při recidivě hrozí provozovateli zrušení živnostenského oprávnění.

Komentáře ke článku