Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Hyundai Tucson MHEV

Hyundai Tucson MHEV

První hybridní vůz z české produkce

Společnost Hyundai spustila v Nošovicích výrobu hybridního modelu Tucson s technologií MHEV 48 V. Jedná se tak o první hybridní vůz vyráběný na území České republiky. Nový Tucson je vybaven vznětovým motorem 2,0 l v kombinaci s elektromotorem. Díky spolupráci obou systémů by se měla snížit spotřeba paliva a tím i emise CO2. Současně vůz získal zlepšenou jízdní dynamiku.

Nový Hyundai Tucson je prvním vozem značky Hyundai, který je vybaven částečně hybridním systémem pohonu s elektrickou sítí napětím 48 V. Elektrická část systému zahrnuje lithio-ionové akumulátory 48 V s kapacitou 0,44 kWh, motorgenerátor s funkcemi spouštěče a elektromotoru MHSG (Mild Hybrid Starter Generator), nízkonapěťový měnič stejnosměrného proudu LDC (Low Voltage DC/DC) a invertor. 

Při akceleraci MHSG podporuje spalovací motor výkonem až 12 kW. Systém automaticky přepíná mezi použitím spalovacího motoru a režimem rekuperace kinetické energie. MHSG dokáže poskytovat mírnou akceleraci využíváním energie z akumulátorů, čímž snižuje zatížení spalovacího motoru, a při intenzivní akceleraci podporuje spalovací motor dodatečným točivým momentem. Během brzdění, ať motorem nebo brzdovou soustavou, jsou prostřednictvím rekuperací kinetické energie nabíjeny akumulátory.

Výsledkem je snížení spotřeby nafty a emisí CO2 až o 7 %. Technologie bude od jara 2019 dostupná i pro vznětové motory o objemu 1,6 l. Stejně jako ostatní modernizovaná provedení Hyundai Tucson splňuje i verze MHEV 48 V přísnou emisní normu Euro 6d Temp.

Výroba modernizovaného Hyundai Tucson včetně verze Mild Hybrid 48 V byla zahájena 1. června 2018 a vůz se tak stal prvním sériově vyráběným osobním vozem s hybridním pohonem v České republice. Jeho prodej bude zahájen v průběhu léta 2018.

 

 

Komentáře ke článku