Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Auta už i z Vietnamu

Auta už i z Vietnamu

Autosalon v Paříži přinese premiéru společnosti VinFast

Ekonomika Vietnamu roste a spolu s tím roste i zájem o nová auta. Před časem se objevily první informace o společnosti VinFast a jejím úmyslu vyrábět ve Vietnamu osobní automobily. Dlouho byly brány jako zajímavosti z dalekého Orientu a nikdo je nebral moc vážně.

Jenže na konci září se během autosalonu v Paříži tento pohled na vietnamský automobilový průmysl změní. Zatímco mnohé velké automobilky, včetně Volkswagenu, svou účast na pařížské výstavě odřekly, světovou premiéru zde budou mít vozy z Vietnamu od společnosti VinFast.

Účast na autosalonu samozřejmě ještě nemusí znamenat skutečnou realizaci projektu - vzpomeňme na mnoho čínských automobilek prezentujících se s velkou slávou, aby posléze opět upadly v zapomenutí (pravdou je, že většina z nich skutečně existuje, ale díky kvalitě své produkce se v Evropě s výjimkou Ruska nepokoušejí prosadit).

Automobily od společnosti VinFast by měly být moderní. Společnost si je dobře vědoma toho, že není schopna takováto auta vyvinout vlastními silami. Proto byl vývoj prvních dvou modelů, sedanu a crossoveru, zadán italské společnosti Pininfarina. To je celkem osvědčený postup - automobilky z Jižní Koreje a Číny po marné snaze vyškolit vlastní inženýry kopírováním zahraničních aut nakonec přistupovaly ke stejné strategii.

VinFast buduje vlastní závod na severu Vietnamu. Podle prohlášení představitelů společnosti bude vybaven nejmodernějšími výrobními technologiemi a do jeho vedení budou pozváni přední odborníci z celého světa.

VinFast je nová vietnamská společnost se skutečně velkorysými plány. Je součástí holdingu Vingroup, který vlastní podnikatel Fam Nyat Vyong. Do přípravy výroby automobilů Vingroup investuje více než 1,5 miliardy dolarů a do roku 2025 chce vyrábět až půl milionu vozů ročně. To ovšem i při velké poptávce na domácím trhu znamená, že má v úmyslu rovněž část produkce vyvážet.

 

Komentáře ke článku