Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

VinFast Lux A2.0 a Lux SA2.0

VinFast Lux A2.0 a Lux SA2.0

Sedan a crossover střední třídy z Vietnamu

Jednou z nejsledovanějších premiér autosalonu v Paříži byl příchod první vietnamské automobilky VinFast. Projekt společnosti VinGroup je nejlépe financovaným novým projektem v automobilovém průmyslu za mnoho let.

VinFast

Před takovým rozsahem investice (3,5 miliardy dolarů) a rychlostí její realizace bledne i Tesla. Ctižádostivá mladá společnost z Vietnamu zvolila Paříž jako místo světové premiéry svých prvních dvou modelů už před rokem, když byla 2. září 2017 založena.
Prezentace vozů VinFast v Paříži byla doprovázena velkolepou show ukazující propojení historie země s její budoucností jako technické velmoci plné mimořádně pracovitých a talentovaných lidí. Prezentaci zdobila přítomnost bývalé fotbalové hvězdy a specialisty na životní styl Davida Beckhama s Miss Vietnam 2018 Tran Út Vu.

Nových velkolepých projektů jsme v posledních letech viděli několik, ale z velkých plánů toho obvykle mnoho nezbylo. V případě VinFastu je na místě větší optimismus, protože iniciátor projektu, miliardář Pham Nyat Wyong, kromě investice v bezkonkurenční výši angažoval mnoho schopných a zkušených lidí. Ty vedou viceprezidentka VinGroup Le Thi Thu Thuy s dvacetiletou praxí ve světovém bankovním sektoru a generální ředitel James de Luca, který 37 let pracoval u General Motors.

Na projektu je nejpozoruhodnější zběsilá rychlost jeho realizace. Zajímavá je i orientace na prémiový segment, protože pro tento typ vozidel je ve Vietnamu i na potenciálních exportních trzích (země ASEAN a Rusko, které nezatěžují auta dovozními cly, výhledově i Evropa) víc solventních klientů.

VinFast

Sedan Lux A2.0 dlouhý 4973 mm (rozvor náprav 2968 mm) a crossover Lux SA2.0 s délkou 4940 mm (rozvor náprav 2933 mm) jsou skvěle vypadající auta s výtečným rodokmenem. Motory i platformy pocházejí od BMW. Platformy upravila firma Magna Steyr, přičemž u sedanu vyšla z předchozí generace řady 5 (F10) a u crossoveru z modelu X5 (F15). Motory jsou turbodmychadlem přeplňované zážehové dvoulitrové čtyřválce řady N20, zjednodušené ve spolupráci s rakouskou firmou AVL. Byl odstraněn systém Valvetronic a použito bylo twin-scroll turbo. Řídící elektronika i elektrická architektura jsou od firmy Bosch.

Připraveny jsou dvě výkonové verze se 130 kW (177 k) nebo 170 kW (231 k) pro sedan s pohonem zadních kol, zatímco crossover, který může mít i pohon všech kol systémem dodávaným firmou BorgWarner, dostane jen tu výkonnější. Převodovka je automatická osmistupňová ZF. Zrychlení z 0 na 100 km/h je u sedanu za 8,9 s, resp. 7,1 s, zatímco u crossoveru to je 8,9 s u verze s pohonem zadních kol a 9,1 s u 4x4.

Originální design vozů nic nenapodobuje. Původně se zrodil v italském studiu Italdesign, ale posléze byl přenesen do ateliéru Pininfarina, kde dostal konečnou podobu. Ve velmi jednoduchém, ergonomicky řešeném interiéru není nic mimořádného. Hodnotit použité materiály ani zpracování detailů nemá smysl - jedná se o výstavní exponáty vyrobené v Itálii. Ve Vietnamu se už ale testuje 300 prototypů.

Výroba v nově postaveném závodě v Hai Phongu, vybaveném nejmodernějšími technologiemi Průmyslu 4.0, začne v příštím roce. První dodávky se plánují na červen 2019. Základní výrobní kapacita je 250 000 aut ročně. Následně Vinfast předvede několik dalších vozů, včetně malého městského vozidla a automobilu s plně elektrickým pohonem.

VinFast

VinFast

Sedan VinFast Lux A2.0

 

 

Komentáře ke článku