Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda míří do Vietnamu

Škoda míří do Vietnamu

Postupně chce prodávat až 40 000 aut ročně

Na vietnamských silnicích budou v dalších letech k vidění i vozy Škoda. Mladoboleslavská automobilka totiž oznámila, že oficiálně vstupuje na místní trh.

„Jsme nadšeni, že se stáváme součástí dynamické ekonomiky Vietnamu a oslovujeme novou skupinu zákazníků na tomto významně rostoucím trhu. Jde také o další krok v naší zrychlující strategii internacionalizace, k posílení pozice značky v regionu ASEAN (Sdružení národů jihovýchodní Asie – pozn. red.) a ke zintenzivnění synergií mezi našimi dvěma klíčovými trhy v Indii a Evropě,“ říká předseda představenstva společnosti Škoda Auto Klaus Zellmer.

Do Vietnamu Škoda přichází ve spolupráci s místní společnosti Thanh Cong Group. Ta se stane partnerem české značky jak pro výrobu, tak pro prodej vozů. Její výrobní hala se momentálně staví v průmyslovém parku Viet Hung, který leží v provincii Quang Ninh.

„Během příprav se ukázalo, že v nich máme vynikajícího partnera pro výrobu a prodej atraktivního modelového portfolia značky Škoda. Těším se z toho, že společně zahajujeme úspěšnou budoucnost,“
dodává Zellmer.

Své vietnamské působení zahájí Škoda s SUV modely Kodiaq a Karoq vyrobenými v závodě v Kvasinách. Ty si mohou místní zákazníci koupit už od pondělí 25. září v nově otevřeném škodováckém autosalonu v Hanoji. Do budoucna je ale pochopitelně v plánu jak rozšíření nabídky vozů, tak dealerské sítě.

Své působení na vietnamském trhu zahájí Škoda s modely Karoq a Kodiaq. Foto: Škoda Auto


„Naším střednědobým plánem je zapojení okolo 30 místních smluvních partnerů, montáž přibližně 30 000 vozů z kompletně rozložených sad a po roce 2030 dosažení prodejního potenciálu přes 40 000 vozidel ročně,“ prozrazuje člen představenstva Škody za oblast prodeje a marketingu Martin Jahn.

V příštím roce je v plánu rozšířit vietnamské portfolio o vozy Octavia, Superb a také o elektrické modely Enyaq. I tato auta budou dovezena z Evropy. Ve druhé polovině roku bude zahájen dovoz vozů Kushaq ve formě rozložených sad ze závodu v indické Púně. Jejich montáž proběhne ve Vietnamu.

Počet vyrobených vozů bude růst v závislosti na vývoji trhu. Zatímco více než 40 000 vozů by se mělo začít prodávat po roce 2030, po roce 2027 je cílem vyrábět až 27 000 vozidel ročně a ve střednědobém horizontu se počítá s odbytem 30 000 vozů.

Automobilový trh ve Vietnamu v současnosti rychle roste a nyní má čtvrtý největší odbyt v jihovýchodní Asii. Na 1000 obyvatel tu připadá 38 vozidel. V zemi žije okolo 100 000 obyvatel.

Společnost Škoda Auto považuje Vietnam za vstupní bránu do Sdružení národů jihovýchodní Asie. V budoucnu by mohla značka své vozy vyvážet i do dalších zemí, které toto sdružení tvoří. Kromě Vietnamu jsou jeho součástí také Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur a Thajsko. V případě exportu by se mohla kapacita průmyslového parku Viet Hung využít k rozšíření výroby.

Zdroj: Škoda Auto, úvodní foto: Škoda Auto

Komentáře ke článku