Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Malé šelmy proti elektronice

Malé šelmy proti elektronice

Německé pojišťovny varují motoristy před kunami

V Německu už dávno odhalili jednu z nejčastějších příčin problémů s elektrickými obvody v automobilech. Útoky kun na plasty v motorovém prostoru pojišťovny, ale i autoklub ADAC, registrují ve svých statistikách jako samostatnou a velmi významnou položku. Ač je to k nevíře, v loňském roce kuny v Německu způsobily 46 000 pojišťovacích událostí, které si vyžádaly náklady na likvidaci škod více než 13 milionů eur. Se stejným problémem se motoristé potýkají i v dalších evropských zemích. Také u nás jsou kuny hodně rozšířené, ale o jejich zálibě v kousání plastů se toho zatím mnoho neví.

Malí predátoři milují úzký prostor pod kapotou, kde se cítí dobře jako v jeskyni. Jejich pohodu ale narušuje zápach potenciálního rivala, který se v tomto prostoru ocitl dříve. Kuna pachovou stopu vycítí a posedne ji nutkání kousat do čehokoliv měkkého, co je v dosahu. V ohrožení tak jsou především izolace vodičů, ale i hadice brzdového nebo chladicího systému. Ostré tenké zoubky malých dravců často zanechávají jen maličké vpichy, kterých si řidič nevšimne ani při pečlivé kontrole.

Následky posedlostí kun kousat mohou být nejen drahé, ale také velmi nebezpečné. Pokud není vozidlo rovnou znehybněno kvůli přerušenému elektrickému vedení, může při jízdě dojít k náhlému výpadku funkce některého ze systémů vozidla. Růst teploty motoru může znamenat úbytek chladicí kapaliny z poškozené hadice, v horším případě může dojít i k poškození motoru v důsledku přehřátí nebo katalyzátoru pro poničený kabel.

Nejen auta parkující na ulici, ale i na zahradě a dokonce i v garáži jsou v ohrožení, že se stanou vyhlédnutým místem pro pobyt kuny. Ty nemají mnoho přirozených nepřátel, takže se stále častěji usazují i ve městech. Účinná mechanická opatření, která by zabránila kunám vniknout do motorového prostoru, neexistují. Důkladné umytí motorového prostoru pomůže jen krátkodobě.

Kuny jsou nejen chráněné, ale také velmi prospěšné, protože dokáží účinně ochránit okolí domu od nepříjemných hlodavců. Proto řešení problému není jednoduché. Důležitá je proto prevence. Ta spočívá v několika možných opatřeních, která cílí především na citlivý čich a sluch kun. K dispozici jsou například sprejové odstraňovače pachových značek, aromatické kroužky nebo přípravek s pachovým koncentrátem, ale i vysokofrekvenční přístroje pro odstrašení. Také lze použít speciální plastové nebo hliníkové opláštění rozvodů a hadic, které je chrání před chrupem rozčílených kuních samců. Jako novinka jsou tu vysokonapěťové přístroje, které se montují do motorového prostoru auta. Ty generují nepříjemné, ale neškodné elektrošoky, které kuně utkví v paměti.

 

Komentáře ke článku