Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Audi Q8

Audi Q8

Velké prémiové SUV s karoserií ve stylu kupé

Také Audi přichází s SUV kupé. Q8 bylo od počátku vyvíjeno jako samostatný model. Proto má jiné proporce než Audi Q7 (je kratší a nižší, ale širší). Navzdory majestátním rozměrům a robustnosti vzhledu nepůsobí tak predátorským dojmem jako jeho konkurenti. Zajímavostí jsou bezrámová boční okna. Standardem jsou hlavní světlomety LED, na přání HD Matrix LED se 24 diodami na každé straně. Audi pro tento model poprvé dodává sportovní sedadla kombinující odvětrávání a masážní funkci.

Audi Q8

Základní informace

Technika

Stejně jako u jiných nově uváděných modelů značky Audi budou všechny pohonné jednotky využívat mild-hybridní systém MHEV s motor/generátorem s funkcí spouštěče BAS (Belt Alternator Starter). V rozsahu rychlostí od 55 do 160 km/h tak lze jezdit setrvačností s deaktivovaným motorem. Při zpomalování dokáže BAS rekuperovat kinetickou energii s výkonem až 12 kW a systém start-stop může vypnout motor již při rychlosti 22 km/h.

Při zahájení prodeje je k dispozici jen verze 50 TDI quattro s motorem V6 3,0 l/210 kW (286 k) s točivým momentem 600 N.m. Standardně se dodává s pohonem všech kol s mezinápravovým diferenciálem. Na přání je k dispozici řízení všech kol.

Podvozek může mít tři systémy pérování, přičemž základem jsou ocelové pružiny s nastavitelnou tuhostí a adaptivními tlumiči. Na výběr jsou ještě dvě verze vzduchového pérování Adaptive air suspension s adaptivními tlumiči, a to komfortní nebo sportovní, v obou případech s možností nastavení světlé výšky až o 90 mm (maximální hodnota je 254 mm, zatímco se standardním podvozkem 220 mm).

Audi Q8

Asistenční systémy

Audi sdružuje jednotlivé asistenční systémy do celkem čtyř paketů. Nejdůležitější součástí paketu Tour je adaptivní asistent řízení, který řidiče podporuje při zrychlování a brzdění, při udržování rychlosti a bezpečné vzdálenosti od vozidla vpředu i při jízdě v dopravní koloně. Při průjezdu zúženými úseky automaticky přizpůsobí rychlost jízdy.

Bezpečnost v městském provozu zajišťuje mj. asistent pro průjezd křižovatkou, rozpoznávající nebezpečí, hrozící od vozidel přijíždějících ze stran. Audi pre sense 360° upozorňuje na vozy přibližující se po stranách.

Za všemi uvedenými funkcemi stojí technicky vyspělý modul Audi v podobě centrální řídicí jednotky asistenčních systémů, dodávaný pro Audi Q8 sériově. V závislosti na výbavě využívá data z až pěti radarových senzorů, pěti kamer, dvanácti ultrazvukových čidel a laserového skeneru.

Audi Q8

Infotainment a konektivita

Digitální panel přístrojů Audi virtual cockpit má displej 12,3“ a volbu mezi dvěma zobrazeními - klasickým a navigačním. Hlavním uživatelským rozhraním jsou dva velké dotykové displeje s vysokým rozlišením - horní 10,1“ slouží k ovládání informačního, zábavního a navigačního systému, spodní 8,6“ je pro klimatizaci, komfortní funkce a zadávání textu. Koncept MMI touch response umožňuje obsluhu prstem. K dispozici je také inteligentní ovládání hovorovou řečí.

Audi Q8 je na přání vybaveno systémem MMI Navigation plus, který využívá pro přenos dat nový standard LTE Advanced (s vloženou SIM kartou). Plánování trasy probíhá online na serverech poskytovatele mapových podkladů a navigačních služeb Here, který využívá data o dopravní situaci v reálném čase. Navigační systém doplňují internetové služby Audi connect - funkce car-to-x informuje o dopravních značkách a nebezpečích s využitím kolektivní inteligence flotily vozidel Audi.

Audi Q8

Cena

Při zahájení prodeje je k dispozici jen verze 50 TDI quattro se základní cenou 1 945 900 Kč (vč. DPH). Záruka je na 4 roky/120 000 km. V nabídce jsou dvě sady doplňkových výbav se zvýhodněnou cenou. Paket Gravity mj. zahrnuje navigaci MMI Plus s Audi Virtual Cockpitem a čtyřzónovou klimatizaci. Paket Technology obsahuje HD Matrix LED světlomety, LED zadní světla s dynamickými ukazateli směru, dynamické natáčení zadních kol, adaptivní pneumatický podvozek a asistenční soubor Tour.

Audi Q8

Základní údaje

Místo výroby: Bratislava, Slovenská republika
Předchůdce: -
Příbuzní: Audi Q7, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus
Hlavní konkurenti: BMW X6, Mercedes-Benz GLE Coupe, Range Rover Velar
Koncepce: motor vpředu podélně, pohon všech kol
Platforma: MLB evo
Karoserie: pětidveřové pětimístné SUV
Motory: vznětový V6 3,0 l/210 kW (286 k)
Převodovky: osmistupňová automatická tiptronic
Délka: 4986 mm
Rozvor náprav: 2995 mm
Objem zavazadlového prostoru: 605 l/1755 l
Základní cena: 1 945 900 Kč

Audi Q8
Audi Q8
Audi Q8

Komentáře ke článku