Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Vision RS

Škoda Vision RS

Studie s podobou nástupce Rapidu

Na pařížském autosalonu se příští týden představí studie kompaktního vozu Škoda Vision RS. Svým dynamickým designovým jazykem a efektivním plug-in-hybridním pohonem v sobě spojí sportovní tradici české značky s ekologickou budoucností.

Škoda Vision RS

Koncept je konkrétní předzvěstí dalšího vývojového stupně sportovních verzí RS a designu budoucího kompaktního vozu - nástupce současného modelu Rapid.

Důraz na ochranu životního prostředí Škoda demonstruje také použitím veganských materiálů a speciálních povrchů s ekologickými výrobními postupy.

Plug-in-hybridní pohon kombinuje motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW (150 k) s elektromotorem, disponujícím 75 kW (102 k). Společně dosahují systémový výkon 180 kW (245 k).

Studie dosahuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,1 s a za 8,9 s pak zvládá zrychlení z 80 na 120 km/h. Přitom má podle měřicího cyklu WLTP emise pouze 33 g CO2/km. S čistě elektrickým pohonem má dojezd až 70 km.

Lithio-ionový akumulátor s kapacitou 13 kWh lze nabít za 2,5 hodiny. Alternativně lze Škodu Vision RS nabíjet z domácí zásuvky nebo při jízdě dobíjet prostřednictvím rekuperace.

Škoda Vision RS

Díky xyrallicovým krystalům získává zářivě bílý lak studie Škoda Vision RS lehce namodralý odstín. Lak se skládá ze tří vrstev se speciálními organickými složkami, odráží teplo a snižuje tak teplotu interiéru. Výrazný kontrast k bílému laku tvoří černé karbonové díly karoserie. Z tohoto hi-tech materiálu, který se často používá ve sportovních vozech, jsou mimo jiné vytvořeny nově tvarovaná maska chladiče, přední a zadní spoiler, vnější zrcátka, boční prahy, vstupy a výstupy vzduchu i zadní difuzor.

Uhlíkový kompozit, vyrobený stoprocentně z recyklovaného polyesteru, našel široké využití i v interiéru, například na sedadlech, která jsou potažená Alcantarou. Sedadla mají na bocích malé vlaječky připomínající založení Československa před 100 lety. Dalším příkladem odpovědného přístupu k životnímu prostředí jsou koberce z velmi pevné netkané textilie Piňatex, vyráběné z dlouhých vláken listů ananasovníku.

Sportovní volant nese střed v podobném designu jako v soutěžních speciálech. Zároveň je, stejně jako zbytek interiéru, potažen speciálním materiálem, který má na povrchu strukturu miniaturních trojúhelníků a odkazuje na novou podobu interiéru i pro budoucí modely značky.

Škoda Vision RS
Škoda Vision RS
Škoda Vision RS
Škoda Vision RS
Škoda Vision RS

Komentáře ke článku