Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Cupra Ateca

Cupra Ateca

Výkonné SUV z české produkce od nově vytvořené značky

Cupra je nově vytvořená značka v rámci automobilky Seat, jejímž cílem je oslovovat zákazníky, kteří hledají jedinečnost, technickou vyspělost, sportovní výkony a vysokou míru individualizace. Pro posílení pozice nové značky na ni Seat převedl i svou závodní činnost.
Prvním modelem značky Cupra určeným pro sériovou produkci je Ateca, vycházející z kompaktního SUV, které se vyrábí v Kvasinách.

Cupra Ateca

Cupra Ateca se veřejnosti představila na autosalonu v Ženevě a nyní se postupně vydává do prodeje na evropské trhy. Toto kompaktní SUV směřuje tam, kde dosud byly dostupné jen vozy prémiových značek. O zákazníky ale bude samozřejmě bojovat i s větší Škodou Kodiaq RS a výhledově naznačuje, co bychom mohli čekat, pokud se objeví i Karoq RS.

Atraktivitu vzhledu podtrhují čtyři koncovky výfuků na okrajích zadního difuzoru a exkluzivní devatenáctipalcová kola z lehké slitiny. Přitom i nadále jde o praktické auto se zavazadlovým prostorem o objemu 485 l.

Sériová výbava Cupry Ateca zahrnuje prostorový kamerový systém s rozsahem snímání 360°, navigaci s osmipalcovým dotykovým displejem, adaptivní tlumiče DCC (Dynamic Chassis Control), digitální panel přístrojů a parkovací asistent.

Cupra Ateca

Zážehový motor 2,0 TSI vybavený filtrem pevných částic má nejvyšší výkon 221 kW (300 k) v rozsahu otáček 5300 až 6500/min a točivý moment 400 N.m při 2000 až 5200/min. Je kombinován s nově vyvinutou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG-7 se sportovnější charakteristikou a rychlejším řazením.

Cupra Ateca je vybavena systémem pohonu všech kol 4Drive, nabízejícím jízdní režimy Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road a Cupra. Pokud řidič aktivuje voličem jízdních režimů nastavení Cupra, motor reaguje na povely řidiče okamžitě za odpovídajícího zvukového doprovodu a adaptivní tlumiče DCC (Dynamic Chassis Control) pracují se sportovnější charakteristikou.

Vůz s hmotností 1615 kg dosahuje nejvyšší rychlosti 247 km/h a z 0 na 100 km/h dokáže zrychlit za pouhých 5,2 s při kombinované spotřebě 7,4 l/100 km.

Cupra Ateca
Cupra Ateca

Komentáře ke článku