Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nový McLaren Speedtail

Nový McLaren Speedtail

Bitva hypersportů na spadnutí

Britská automobilka McLaren korunovala nového krále svých nejrychlejších vozů. Stal se jím dlouho očekávaný duchovní nástupce McLarenu F1, slavného supersportu z devadesátých let. Jmenuje se Speedtail a rozhodně to nebude mít jednoduché. Jeho předchůdce byl dlouhou dobu nejrychlejším automobilem na planetě. Ještě dnes, s rychlostí 386 km/h, je stále nejrychlejším autem s atmosférickým motorem, a legendární se stala i jeho astronomická cenovka. To znamená, že novinka se musí vytáhnout s opravdu vysokými čísly. 

A s čím tedy přišli? S maximální rychlostí 402 km/h a cenovkou přesahující padesát milionů korun. K hodnotám srovnatelným s Bugatti Chiron přitom nebylo potřeba dolovat masivní výkon a točivý moment z každého kousku motoru, u McLarenu hraje první housle aerodynamika. Pod kapotou je ustájených 1035 hybridních koní, kteří dokážou uhlazeného krasavce rozcválat na neskutečné hodnoty. Zrychlení z 0 na 299 km/h je otázka 12,8 sekundy, což je o 2,7 sekundy rychleji, než u předchozího hypersportu automobilky, modelu P1. 

 

Karoserie je z uhlíkového vlákna a navržena tak, aby vzduch neprorážela, ale doslova krájela. Za povšimnutí stojí kryty na předních kolech, i ty jsou na svém místě kvůli správnému proudění vzduchu. Zrcátka jsou vyřešena za pomocí dvou kamer, obraz z nichž se promítá do kabiny. Na zemi vůz drží díky aktivním křidélkům, které jsou součástí karoserie, a pneumatikám Pirelli P-Zero.

Řidič sedí stejně jako u předchůdce uprostřed, se dvěma potenciálními pasažéry po stranách. Kapitána obklopuje trojice digitálních displejů, kterým vévodí tříramenný volant. Hypersport si to s největší pravděpodobností rozdá s vozy jako AMG Project One nebo Aston Martin Valkyrie. Dokonce i takový Chiron musí pokleknout před jeho výkony, možná právě proto vzniklo před nedávnem něco jako Bugatti Divo.

Nový McLaren Speedtail má blíže k umění, než k autu. Ale jak už nás po několik dekád učí různé karosárny, hranice mezi těmito dvěma světy je ve správných rukou tenká. A protože umění musí být exkluzivní, vznikne tohoto nádherného vozu pouze 106 kusů. První dorazí k zákazníkům na začátku roku 2020. 

 

 

 

 

Komentáře ke článku