Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Převodovka DSG slaví 15 let

Převodovka DSG slaví 15 let

Ve své době způsobila revoluci

Před patnácti lety se poprvé objevila dvouspojková převodovka DSG v produkčních vozech. Tehdy jí byl poctěn šestiválcový Golf R32 a vstoupili jsme tak do éry moderních převodovek.

Automatická převodovka byla vždy výsadou spíše Severní Ameriky. Podle průzkumu preferovalo 88 % dotazovaných Američanů právě automatický systém řazení. Oproti tomu západní Evropa byla baštou převodovek manuálních. Pouze 14 % automobilové produkce bylo s automatickou převodovkou, většinou šlo o prémiové modely. Tady u nás byly totiž automatické převodovky dražší a méně ekonomické. Evropané také více preferují svižnější jízdu. Potom ale přišel rok 2003 a s ním nový sportovní Golf R32, pod kapotou 241 koní. Jako první vůz na světě byl vybaven automatickou převodovkou DSG, která dokázala přeřadit extrémně rychle a byla dokonce úspornější, než obyčejná s hydrodynamickým měničem. Tehdy se Evropa změnila. 

Převodovka si postupem času získala své fanoušky. U obyčejné automatické spojky se točivý moment přenáší pomocí hydrodynamického měniče, převodovka DSG však sází na rychlé přepínání dvou spojek. Díky tomu může velmi rychle a hladce řadit. Vůz má potom samozřejmě o trochu vyšší spotřebu, protože chlazení spojek v olejové lázni vyžaduje více energie, v průměru jde ale o litr paliva na 100 km. Postupem času si převodovku Volkswagen přisvojily i další koncernové značky. U Audi ji například najdete pod označením S tronic.

Dnes se prodává 40 % vozů Volkswagen Golf s převodovkou DSG. U varianty Golf Sportsvan je to dokonce polovina. Volkswagen Arteon dosahuje podílu 80 % a vozy Tiguan Allspace jsou s převodovkou DSG téměř všechny. Převodovky DSG jsou dva druhy, starší šestistupňová a novější sedmistupňová. Ty poté nabízí ještě v několika´variantách, podle točivého momentu motoru, který budou přenášet. Převodovky DSG jsou svou konstrukcí vhodné i pro hybridní jednotky. Toto řešení tak bude v portfoliu Volkswagen i nadále.

Komentáře ke článku