Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Šoltys si utvořil osobní dakarský rekord

Šoltys si utvořil osobní dakarský rekord

Lopraise zdržely dva defekty

České republice zbyla na Rallye Dakar v kategorii kamionů už jen dvě želízka v ohni. Po Martinu Kolomém je mimo hru i Martin Macík. Jeho liaz byl po páté etapě kvůli neprojetí několika kontrolních bodů vyloučen. Oba borci pokračují v soutěži, ovšem v celkové klasifikaci již nefigurují.

Nedělní etapa vyšla z dua přeživších lépe Martinu Šoltysovi, který si šestým místem utvořil nový dakarský osobní rekord. Současně se v průběžném pořadí pevně usadil v nejlepší desítce. “Kolem stého kilometru jsme si všimli, že nám začínají vypadávat přístroje a přestává dobíjet auto. Kvůli tomu jsme udělali navigační chybu a vydali se o kousek jinam, než byla standardní stopa. Přišli jsme na to, že je vypadlý drát na alternátoru. Kluci pak museli tatru roztlačit z kopce, abychom vůbec nastartovali, ale povedlo se. Ke konci jsme ještě měli malý karambol s Kolomajzem (Kolomým). Když jsme sjížděli obrovskou dunu, viděli jsme Martina, jak stojí za mazem. Chtěl jsem ho objet zleva, jenomže údolí bylo prudké z obou stran a mně to stáhlo dolů. Takže jsem ho trefil zadkem. Za to se jemu i všem mechanikům omlouvám, přidělal jsem jim zbytečnou práci,“ kál se hříšník.

Martin Šoltys už postoupil na celkové osmé místo

Výkon Aleše Lopraise ovlivnily dva defekty. „Jednou nám výměna kola trvala hodně dlouho, protože jsme ho měnili v náročném terénu, kde chvilku hrozilo i sesunutí vozidla. Nakonec to dobře dopadlo, jen mechanik Petr Pokora si lehce narazil ruku. Ale je zdravý, plný síly, stejně jako celá posádka,“ sdělil ostřílený pouštní harcovník, jemuž se, stejně jako všem ostatním, do cesty postavily obávané písečné valy Tanaka, Acari, Duna Grande a Duna Argentina.

Lopraise zbrzdila náročná výměna pneumatiky

Výsledky kategorie kamionů po šesté etapě:

1. Nikolajev (RUS, Kamaz), 2. Sotnikov (RUS, Kamaz) +10:13, 3. De Rooy (NL, Iveco) +1:50:03, 4. Villagra (RA, Iveco) +4:06:48, 5. Van Genugten (NL, Iveco) +4:29:30, 6. Loprais (CZ, Tatra) +4:30:18…8. Šoltys (CZ, Tatra) +5:34:20.

Komentáře ke článku