Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kia HabaNiro zakládá novou kategorii

Kia HabaNiro zakládá novou kategorii

Elektromobil rozpozná lidské emoce

Kia představila na autosalonu v New Yorku studii elektromobilu HabaNiro. Čtyřmístný vůz s pohonem všech kol a dojezdem přes 480 kilometrů je podle automobilky představitelem zcela nové kategorie čistě elektrických univerzálních automobilů (ECEV).

Koncept charakterizují křídlové dveře, otevírané podobně jako nůžky. Před řidičem se místo klasické přístrojové desky nachází displej přes celou šířku čelního skla, ovládaný pomocí vyklenutého panelu z akrylátu. Systém TOSS (Technical Option Sharing System) dovoluje uživatelům potahovat a přesouvat volby vozidla po této ploše podobně jako šachové figurky. 

Pohodlí cestujících zvyšuje obvodová ventilace (PVS – Perimeter Ventilation System), rozvádějící vzduch po interiéru. Světelný barevný efekt (LCE – Lighting Color Effect) lze ztlumit či zesílit, stejně tak jako upravit odstín pro změnu nálady.

Po zapnutí částečného autonomního řízení 5. úrovně se volant a přístrojový panel stáhnou vpřed, aby pasažéři dostali k dispozici více místa. Projekční video na čelním skle umožňuje zobrazovat média a další zábavu, kupříkladu filmy.

Součástí výbavy je řízení reagující v reálném čase na emoce (R.E.A.D.). Dokáže optimálně nastavovat kabinu vozidla a přizpůsobovat ji v ní sedícímu jedinci tím, že analyzuje jeho rozpoložení prostřednictvím technologie identifikace biosignálů na bázi umělé inteligence. Například při pohledu šoféra k horní hraně čelního skla, kde se tradičně nalézá zpětné zrcátko, se ihned zapíná zobrazování situace za autem v rozpětí 180 stupňů.

 

Komentáře ke článku