Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Hyundai Ioniq Electric dostal facelift a větší baterii

Hyundai Ioniq Electric dostal facelift a větší baterii

Ujede téměř 300 kilometrů na jedno nabití

Hyundai Ioniq, první auto vyvíjené pouze ve třech elektrifikovaných verzích, dostal nedávno facelift v provedeních Hybrid a Plug-in hybrid. Přestože jako nové byly představeny všechny verze najednou, facelift elektromobilu Ioniq Electric přichází o zhruba tři měsíce později. Kromě zmodernizovaného designu dostal vůz i větší baterii.

Základní tvar karoserie zůstal stejný, ale změnila se grafika předních i zadních světel. Nový je i tvar světel pro denní svícení v předním nárazníku. Změnila se také maska, která je sice u elektrické verze plná, ale nově má imitaci mřížky, tvarově připomínající tu u hybridních verzí.

Automobilka Hyundai zatím nezveřejnila fotografie interiéru, ale i v něm bude nový design, který bude pravděpodobně podobný hybridním verzím. Ovšem elektrická verze se zcela jistě bude od hybridů mírně lišit. Minimálně v oblasti středového tunelu, kde nebude řadicí páka automatické převodovky, ale jen volič směru jízdy, jako u současné podoby. 

Podstatnější než drobné změny designu jsou vlastnosti a u elektromobilu je jedním z nejsledovanějších parametrů dojezd. Jelikož Hyundai Ioniq Electric dostal spolu s faceliftem i novou baterii o kapacitě 38,3 kWh, tedy o asi 10 kWh větší než u současné verze, tak předpokládaný dojezd podle WLTP vychází na 294 kilometrů.

Elektromotor poskytuje nyní nejvyšší výkon 100 kW (136 k) a maximální točivý moment 295 Nm. Elektromobil je standardně vybaven výkonnější nabíječkou 7,2 kW (doposud 6,6 kW) pro nabíjení střídavým proudem ze zásuvky typu 2. Při použití stojanu pro rychlé nabíjení výkonem až 70 kW lze akumulátory nabít na 80 % kapacity za pouhých 54 minut.

Vozidlo je také za příplatek vybaveno vyspělými službami Blue Link v oblasti konektivity, souborem asistenčních systémů a prvků aktivní bezpečnosti SmartSense a nejmodernějšími funkcemi informací a zábavy.

Naše nové modely Ioniq navazují na úspěchy první generace díky řadě vylepšení v oblastech konektivity a designu,“ říká Thomas A. Schmid, provozní ředitel společnosti Hyundai Motor. „Co se týče vozidel Hyundai pro ekologickou mobilitu, je Ioniq průkopníkem, protože nabízí našim zákazníkům všechno, co požadují. Je to díky uživatelsky přívětivým vyspělým technologiím, které usnadňují život.

V rámci služby Hyundai Blue Link integrovaná telematika umožňuje řidiči na dálku spustit nebo vypnout motor prostřednictvím aplikace pro chytré telefony. U všech verzí je tímto způsobem možné dálkově zamknout nebo odemknout dveře či ovládat klimatizaci vozidla.

Majitelé Plug-in nebo elektromobilu mohou díky této technologii také na jakoukoli vzdálenost zkontrolovat stav akumulátorů, aby zjistili, kdy bude nutné vozidlo nabíjet. Díky systému Blue Link je možné nabíjení dálkově ovládat a případně naplánovat prostřednictvím aplikace.

Hyundai s novým Ioniqem zavádí také eCall. K telefonickému spojení se záchrannými službami dojde automaticky po aktivaci airbagů nebo stisknutím tlačítka umístěného nad vnitřním zpětným zrcátkem. Nejbližší záchranné službě jsou zároveň odeslány důležité informace (o vozidle, čas nehody, směr jízdy, o airbagu a senzoru nárazu).

Na přání dodávaný multimediální systém s audiovizuálními a navigačními funkcemi zobrazuje na 10,25“ dotykovém displeji s funkcí děleného zobrazování rozmanité užitečné informace. Kromě toho disponuje funkcí hlasového ovládání s připojením ke cloudu, a to v šesti jazycích (se systémem Blue Link).

Již základní informační a zábavní systém disponuje funkcemi Android Auto a Apple CarPlay. Díky nové funkci Multi-Bluetooth (standardně pouze ve spojení s 10,25“ multimediálním systémem) si mohou řidiči připojit k vozidlu dva telefony současně a poslouchat hudbu přenášenou prostřednictvím Bluetooth z obou přístrojů.

Komentáře ke článku