Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Scala G-Tec jezdí na zemní plyn

Škoda Scala G-Tec jezdí na zemní plyn

Ekologická varianta kompaktního modelu s dojezdem asi 410 km

Škoda v rámci CNG Mobility Days v Berlíně (24. - 25. června 2019) poprvé předvedla ekologickou variantu nového kompaktního modelu Scala G-Tec. Scala s pohonem na zemní plyn doplňuje nabídku o variantu, která je efektivní a šetrná k životnímu prostředí. V porovnání s benzinovým provozem klesají emise CO2 o přibližně 25 %, vzniká výrazně méně oxidů dusíku (NOx) a netvoří se žádné pevné částice.

Škoda Scala G-tec

Přeplňovaný tříválcový motor 1,0 G-Tec má výkon 66 kW (90 PS). Maximální točivý moment činí 160 N.m. Převodovka je šestirychlostní přímo řazená. Tři nádrže na 13,8 kilogramu zemního plynu umožňují na základě předběžných měření při pohonu čistě na CNG dojezd přibližně 410 kilometrů. V kombinaci s nádrží na devět litrů benzinu dosahuje celkový dojezd přibližně 630 kilometrů. Pokud dojde zásoba CNG, Scala automaticky přepne na režim jízdy na benzin.

Díky chytrému uspořádání nádrží na CNG v podlaze má Scala G-Tec objem zavazadlového prostoru 339 litrů.

Stlačený zemní plyn (CNG) v porovnání s benzinem a naftou obsahuje více energie, je levnější, má čistší spalování a motory na něj jsou i tišší. Pokud se místo CNG použijí syntetický plyn či bioplyn z odpadních vod nebo zemědělské produkce, ekologická bilance se dále výrazně zlepšuje.

Škoda Scala G-tec

Zemní plyn tak představuje spojovací článek mezi konvenčními fosilními palivy a elektromobilitou. Přitom je okamžitě dostupný. Vozidlo na zemní plyn se tankuje jednoduše a pohodlně jako benzin nebo nafta.

Christian Strube, člen představenstva Škoda Auto za technický vývoj, říká: „Zemní plyn hraje důležitou roli v mixu motorů vozů Škoda, protože nám pomáhá snižovat emise CO2. Naše motory na zemní plyn jsou díky nízkým emisím stále oblíbenější u zákazníků. A kdo v budoucnu bude jezdit ve voze Škoda Scala G-Tec, bude navíc v mnoha zemích profitovat z nízkých nákladů na palivo.

Zahájení prodeje modelu Škoda Scala G-Tec proběhne ve čtvrtém čtvrtletí 2019.

Škoda Scala G-tec

Komentáře ke článku