Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Prvním elektromobilem Volvo bude XC40

Prvním elektromobilem Volvo bude XC40

Zajištění bezpečnosti posádky bylo pro inženýry výzvou

Automobilka Volvo je známá svým důrazem na bezpečnost automobilů. Dosud ale byl vždy v přídi benzínový nebo naftový motor. Vývoj elektrické verze modelu XC40 tak znamenal pro inženýry velkou výzvu, aby udrželi standard značky i u vozu, který v přídi blok motoru nemá. Jde o první elektromobil značky Volvo.

Základní požadavky na bezpečnost byly u tohoto modelu stejné jako u jakéhokoli jiného volva. Protože uvnitř cestují lidé, bylo třeba vůz navrhnout tak, aby pro ně byl bezpečný,“ uvádí Malin Ekholm.

Elektromobil Volvo XC40 sice vychází z běžných verzí tohoto modelu, ale má pouze malý elektromotor, který je navíc uložen vzadu. Přestože již běžné verze byly navržené pro dosažení co nejlepší bezpečnosti, museli konstruktéři u elektromobilu přepracovat příď a zesílit její vyztužení.

 

Elektromobil Volvo XC40

Další výzvou byla ochrana baterie. Ta je kvůli těžišti vozu i efektivnímu využití prostoru uložena v podlaze, stejně jako u většiny elektromobilů. Bylo ale potřeba vyřešit zajištění, které ji v případě nehody chrání před poškozením.

 

Automobilka Volvo Cars tak vyvinula novou unikátní bezpečnostní strukturu, která chrání cestující i akumulátor modelu Volvo XC40. Akumulátor je chráněn bezpečnostní klecí, která je tvořena rámem z lisovaného hliníku a integrována do střední části konstrukce vozu. Tím okolo akumulátoru vytváří vnitřní deformační zónu.

 

Elektromobil Volvo XC40

Jedná se také o první model značky Volvo vybavený novou senzorickou platformou pokročilých asistenčních systémů řidiče ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) se softwarem vyvinutým firmou Zenuity. Ta je společným podnikem automobilky Volvo Cars a společnosti Veoneer.

 

Nová ADAS platforma představuje moderní modulární systém aktivní bezpečnosti, který je tvořen celou řadou radarů, kamer a ultrazvukových senzorů. Díky jeho modulární povaze ho lze snadno dále rozvíjet, přičemž může posloužit jako základ pro budoucí představení technologie autonomního řízení.

Bližší informace zatím automobilka Volvo Cars o elektrickém SUV XC40 nezveřejnila, ale hodlá tak učinit během následujících týdnů ještě před oficiálním představením vozu. To proběhne 16.října.

Komentáře ke článku