Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Třetina Pražanů už nejezdí po městě vlastním vozem

Třetina Pražanů už nejezdí po městě vlastním vozem

Sdílení aut si zatím vyzkoušel zhruba každý dvacátý

Podle aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK je největším problémem pražských řidičů najít místo k zaparkování. Myslí si to 69 procent z tisíce dotázaných respondentů ve věku od 21 do 60 let.

Šedesát procent pak trápí vysoké provozní náklady. Třetina uvádí, že se jim po metropoli již nevyplatí jezdit vlastním vozidlem a používá ho proto jen na cestování mimo ni.

Nejčastější alternativou je pochopitelně městská hromadná doprava. Sdílení automobilů si zatím v praxi vyzkoušelo šest procent účastníků výzkumu, 24 procent o něm uvažuje. Poněkud více v oblibě je tento způsob u jízdních kol, kde ho využilo 19 procent oslovených. 

Sdílení aut si zatím vyzkoušelo šest procent pražských řidičů

Na carsharingu lidé nejvíce oceňují fakt, že platí jen skutečné náklady. Dalšími preferovanými benefity jsou možnost parkování v modrých a fialových zónách nebo úspora peněz za pořízení auta a jeho následnou údržbu. Obavy vyvolává naopak riziko poškození.

Nejvíce tato podoba přepravy zajímá mladé muže od 21 do 29 let. Z hlediska dosaženého vzdělání jasně převažují vysokoškoláci.

Komentáře ke článku