Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volkswagen ID.3 bude mít vlastní hlas

Volkswagen ID.3 bude mít vlastní hlas

Bezpečnostní přínos i stylistický prvek

V rámci akce Future Sounds byl v berlínském komplexu Drive Forum představen zvukový design elektromobilu Volkswagen ID.3.

Akustický vjem je vytvářen pomocí systému AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems), a to jak při rozjezdu, tak během jízdy tempem až 30 km/h nebo při couvání. Uvnitř vozu je zvuk vždy přítomný v různých intenzitách v závislosti na rychlosti a poloze pedálu plynu. Po překročení hranice 30 km/h se do popředí dostávají hluk aerodynamický a od podvozku.

K vývoji nové technologie byl přizván skladatel a hudební producent Leslie Mándoki. „Zvukový projev elektromobilu určuje jeho identitu. Měl by být suverénní a sympatický. Může být i futuristický, především však musí přesvědčit svou jedinečností,“ uvedl Dr. Frank Welsch, člen představenstva značky Volkswagen, odpovědný za vývoj.

Kromě bezpečnostního aspektu je tu ještě další význam. „Vozidlo tím dostává vlastní hlas, který můžeme sami komponovat zcela nezávisle na mechanickém hluku,“ vysvětlil Klaus Bischoff, šéfdesignér značky Volkswagen. „ID.3 komunikuje bezpečnost a příslib snadné mobility. Dojedeme s ním kamkoli.

Komentáře ke článku