Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Kamiq G-Tec a Škoda Scala G-Tec už v prodeji

Škoda Kamiq G-Tec a Škoda Scala G-Tec už v prodeji

Za pohon na CNG je příplatek pouze 30 000 Kč

Varianty Kamiq a Scala s ekologickými a úspornými motory uzpůsobenými k provozu na zemní plyn, poprvé představené v září na autosalonu IAA 2019 ve Frankfurtu, jsou již k dispozici pro rezervaci. Zákazníci si mohou nové varianty s motorem o výkonu 66 kW (90 k) rezervovat v oficiálním konfigurátoru. U autorizovaných prodejců budou vozy k dispozici v prvním čtvrtletí 2020. Přicházejí exkluzivně ve výbavovém stupni Style s doporučenými základními cenami 462 900 Kč pro kompaktní hatchback Scala G-Tec a 475 900 Kč pro městské SUV Kamiq G-Tec. Příplatek za variantu G-Tec v porovnání se standardní verzí tedy činí 30 000 Kč.

Škoda Scala G-tec

Součástí standardní výbavy verze G-Tec Style jsou například Bi-LED přední světlomety s funkcí adaptivního svícení a přisvěcováním při odbočování, ambientní LED osvětlení, automatická dvouzónová klimatizace Climatronic, TOP LED zadní světla s animovaným ukazatelem směru jízdy, protažené sklo víka zavazadlového prostoru nebo světelný a dešťový asistent.

„Stlačený zemní plyn je vedle elektřiny jedním z alternativních paliv, která jsou pro zákazníky prakticky ihned dostupná a využitelná. Navíc je provoz na CNG výrazně ekonomičtější než u běžných dieselových či benzinových agregátů. Náklady na palivo nepřesahují jednu korunu na kilometr. Právě proto jsme nabídku CNG vozů rozšířili o hatchback Scala a také Kamiq, který se stal prvním SUV značky Škoda s tímto pohonem. Jestliže G-Tec varianta v modelu Octavia je především záležitostí fleetových zákazníků, s novými modely věříme ve větší procento v oblasti privátní klientely,“ vysvětluje výhody nových variant vedoucí marketingu Škoda Auto Česká republika Petr Janeba.

Škoda Scala G-tec

Stlačený zemní plyn (CNG) obsahuje více energie než benzin nebo nafta. Emise CO2 jsou ve srovnání s provozem na benzin nižší o přibližně 20 %. Navíc při jeho spalování vzniká mnohem méně oxidů dusíku a neprodukují se žádné saze. Ekologická bilance se ještě výrazně zlepší, pokud se místo CNG spaluje bioplyn vyrobený z odpadních vod a zemědělských produktů či syntetický plyn. Dále lze ekologickou bilanci zlepšit, pokud se pro výrobu plynu použije elektrická energie z regenerativních zdrojů. Vozidlo na plyn se přitom tankuje podobně jednoduše, rychle a pohodlně jako modely s benzinovým nebo naftovým motorem.

Konstrukce motoru vozů Scala G-Tec a Kamiq G-Tec byla speciálně upravena pro provoz na stlačený zemní plyn. Benzin, který se nachází v dodatečné devítilitrové nádrži, se používá pouze v určených situacích při startování motoru, například po doplnění zemního plynu, protože se mění tlak v nádržích a také se automaticky kontroluje kvalita natankovaného paliva. Celková kapacita tří ocelových nádrží na CNG je 13,8 kilogramu. Díky velmi čistému spalování CNG není nutný filtr pevných částic.

Škoda Scala G-Tec

Komentáře ke článku