Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Na logu BMW jsou bavorské barvy obráceně

Na logu BMW jsou bavorské barvy obráceně

Mýtus o letecké vrtuli

BMW vzniklo před více než sto lety na základě toho, co zbylo z výrobce leteckých motorů Rapp Motorenwerke, sídlícího v Mnichově.

Když byl název BMW v červenci 1917 poprvé zaregistrován jako obchodní značka, společnost neměla žádné logo. Stejně tak první reklama neobsahovala žádný symbol nebo emblém BMW. Nebylo to ani nutné, protože firma se primárně neorientovala na komerčního zákazníka, nýbrž, jak bylo v době vrcholící první světové války pochopitelné, na armádní zakázky. 

Původní podoba loga z roku 1917

Oficiálně se logo BMW narodilo 5. října 1917. Bylo kulaté a odkazovala na předchůdce, tedy Rapp. Vnější kruh byl ohraničen dvěma zlatými linkami a v něm se objevila písmena BMW. Čtvrtiny vnitřního kruhu zobrazují barvy Bavorska – bílou a modrou, ovšem v obráceném pořadí. Obešlo se tak nařízení o zákazu použití státních symbolů v obchodní sféře. 

Kvůli tomuto obrázku vznikla legenda o logu jako stylizované vrtuli

Dokonce i dnes mnoho lidí stále věří, že logo odkazuje na roztočenou vrtuli. Mýtus má kořeny v inzerátu z roku 1929, ukazujícím letadlo s nápisem BMW na rotující, stylizované vrtuli. O třináct let později se k této legendě přihlásila dokonce sama továrna a ani později ji nijak vehementně nevyvracela.

Dodejme ještě, že na silniční dopravní prostředek bylo logo BMW poprvé umístěno v roce 1923. Šlo o motocykl R32.

Komentáře ke článku