Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Tajemná červená v logu BMW M

Tajemná červená v logu BMW M

Znamená Texaco nebo je obecným symbolem?

Známou skutečností je, že písmeno M v názvu BMW M znamená motorsport. BMW Motorsport zahájil svoji činnost v roce 1972. Jeho ředitelem byl bývalý jezdec Jochen Neerpasch, který chtěl vytvořit novou identitu závodní divize společnosti a spojil se proto s tehdejšími designéry BMW Wolfgangem Seehausem a Manfredem Rennenem. Právě Seehaus byl tím, kdo navrhl trojici barev – modrou, fialovou a červenou – jež je dnes ikonická.

Traduje se, že modrý odstín je typický pro automobilku, červený byl inspirován americkou firmou Texaco a fialový vznikl jejich spojením. Samotný petrolejářský koncern je však v tomto směru zdrženlivý. „Mohlo by to tak snad být. Původně totiž probíhaly rozhovory o možném sponzorství, nicméně ty byly na konci roku 1972 ukončeny a ke spolupráci nikdy nedošlo,“ praví se v jeho oficiálním prohlášení. Samotné BMW tvrdí, že červená barva reprezentuje motoristický sport jako takový.

V ikonickém logu fialovou barvu postupně nahradila tmavě modrá

Premiéru měl nový design v roce 1973 na BMW 3.0 CSL. Konečnou podobu doladil externí výtvarník Pierre Mendel. Písmeno M ovšem přibylo až v roce 1978 v souvislosti s premiérou BMW M1. Jeho zakomponování je dílem studia Italdesign Giorgetta Giugiara.

Aktuální vzhled pochází z letošního března. Logo již nemá trojrozměrnou podobu, je jednodušší a dvoudimenzionální. Stále si ale zachovává spojení světle modré, tmavě modré (která postupně nahradila fialovou) a červené, doplněné bílým M.

Komentáře ke článku