Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Inteligentní převodovka Kia pro mild-hybridy

Inteligentní převodovka Kia pro mild-hybridy

Sníží spotřebu i emise

Společnost Kia Motors odhalila další podrobnosti nové inteligentní manuální převodovky (iMT), kterou automobilka navrhla pro řadu modelů Kia s mild-hybridním elektrifikovaným pohonem (MHEV).

Spojka ústrojí iMT namísto mechanického spojení funguje čistě na elektronické bázi a spolupracuje se 48V pohonem MHEV. Převodovka iMT spolu se startérem/generátorem při dojíždění na volnoběh před zastavením vypíná spalovací motor dříve než start-stop systém Kia (Idle Stop & Go).

Rovněž umožňuje krátkodobý pohyb na volnoběh s vypnutým agregátem při rychlosti až 125 km/h, po němž následuje znovuspuštění jednotky ve chvíli, kdy řidič sešlápne akcelerační nebo spojkový pedál. Zařízení dokáže za reálných jízdních podmínek zlepšit celkovou spotřebu paliva i emise CO2 přibližně o tři procenta. 

iMT nahrazuje mechanickou vazbu mezi řidičem a převodovkou prostřednictvím technologie elektronické spojky clutch-by-wire

Zvolený převodový stupeň zůstává v záběru i při vypnutém motoru. Jakmile uživatel sešlápne brzdu nebo akcelerátor, motor se znovu spustí se stejným zařazeným převodem jako před deaktivací, zde s využitím výkonové posily poskytované startérem/generátorem. Pokud šofér stlačí pedál spojky kvůli přeřazení, respektive jestliže vozidlo jede s ohledem na zařazený převodový stupeň příliš pomalu, převodovka znovu nahodí agregát na volnoběh (s rozpojenou spojkou).

Komentáře ke článku