Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Chodec nikdy tramvaj nepřetlačí

Chodec nikdy tramvaj nepřetlačí

Na přechodech jí musí vždy dát přednost

K nehodám s nejhoršími následky patří střety chodců s tramvajemi. Za loňský rok došlo na území ČR ke 113 takovýmto mimořádným událostem. Šest osob zahynulo, 103 utrpělo zranění.

Letošních prvních pět měsíců vypadá zdánlivě optimističtěji (31 zraněných, žádné úmrtí), je ovšem nutno vzít v úvahu omezení, spojená s koronavirovou epidemií.

Mezi nejčastější příčiny patří nedání přednosti „pěšákem“ přijíždějící tramvaji v prostoru označeného přechodu. „Více než dvacet tun jedoucí váhy nezastavíte na místě, i kdybyste chtěli sebevíc. A volant, který byste mohli v poslední chvíli strhnout, nemáte. Proto mají tramvaje přednost i v těchto místech. Bohužel mnozí z nás na to zapomínají,“ připomněla Ing. Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh. 

Nehody s účastí chodců a tramvaje mívají tragické následky

Přecházení těsně před tramvají způsobuje, že se dotyčný dostává z pohledu jejího řidiče do takzvaného mrtvého úhlu. Nebezpečí  bezhlavě spěchajícím zároveň hrozí i od soupravy projíždějící v opačném směru po sousední koleji. Stále se dokonce najdou šílenci, proskakující mezi spřaženými vozy.

Mnoho zejména mladších jedinců navíc při chůzi vůbec nevnímá okolí, protože poslouchá přes sluchátka hudbu. To jim znemožňuje reagovat na případné varovné zvukové signály. Podobným nešvarem je psaní textových zpráv a další hrátky s mobilem.

Komentáře ke článku