Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Dnes začíná na silnicích zimní období

Dnes začíná na silnicích zimní období

Zrádná může být i ranní námraza

Zimní období je v ČR dle §40a zákona 361/2000 Sb. vymezeno od 1. listopadu do 30. března. Během něj musejí řidiči mít na vozidle vyhovující zimní pneumatiky, a to pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led či námraza, případně to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Výjimkou představují komunikace či úseky se značkou Zimní výbava, kde je třeba mít přezuto za jakéhokoliv počasí.

Mnoho motoristů každoročně nechává výměnu na poslední chvíli a spoléhá na mírnou zimu. Nečekaná ranní námraza jim pak cestu do práce na letních gumách pořádně znepříjemní. Pokud způsobí dopravní nehodu s nevyhovujícím obutím, mohou mít posléze problém s pojistným plněním.

Jak tedy vybrat správnou pneumatiku? Zimní bývá označená písmeny M+S na boku. Základem je vždy dostatečná hloubka dezénu, která činí pro osobní automobily minimálně čtyři milimetry. Pokud není vzorek dostatečně výrazný, jízdní vlastnosti se zhoršují. Pneumatiky by měly být také patřičně nahuštěné a nepoškozené a pozor je třeba dát na skladování při nestálých teplotách, které je poškozují.

Není vůbec jisté, zda se našinec tuto zimu podívá do zahraničí. Pokud se však vydá do Rakouska a bude policejními orgány v době od 1. listopadu do 15. dubna přistižen, že má namontované letní obutí, zaplatí pokutu až 5000 eur. V Německu je předepsána hloubka dezénu alespoň 1,6 mm, na Slovensku tři milimetry. Poláci kupodivu zimní pneumatiky nevyžadují vůbec.

Komentáře ke článku