Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nový systém BMW iDrive

Nový systém BMW iDrive

S řidičem bude vést přirozenou konverzaci

Nová generace operačního systému BMW umožňuje vozidlu navázat aktivní vztah se všemi na palubě, a přitom slouží jako digitální, inteligentní a aktivní partner pro každou situaci. Přirozeným způsobem vede dialog s cílem přesně podle situace přizpůsobit všechny funkce ovládané prostřednictvím BMW iDrive potřebám a preferencím řidiče.

Nový systém iDrive se postupně objeví ve všech modelových řadách, přičemž poprvé se představí letos v BMW iX a následně také v BMW i4.

BMW iDrive

 

Nový operační systém je navržen s jasným zaměřením na interakci založenou na komunikaci mluveným slovem a dotykovém ovládání prostřednictvím BMW Prohnutého displeje. Během jízdy využívají nové režimy My Modes komplexní souhru nejrůznějších funkcí, aby kombinací vlastností vozidla a atmosféry interiéru, které jsou přizpůsobené aktuální situaci, vytvořily komfortní prostředí pro posádku vozu.

Nový BMW iDrive neustále zpracovává velké množství generovaných dat, online dostupných informací a dat přenášených flotilou automobilů BMW s cílem co nejlépe splnit konkrétní řidičova přání. Ještě větší personalizaci nabídne BMW ID. Tento systém rozpoznává opakující se situace, na jejichž základech se učí a nabízí doporoučení, jak lze odpovídajícím způsobem aktivovat funkce. Vzdálené aktualizace softwaru Remote Software Upgrade vylepšují nový systém BMW iDrive pravidelnými bezdrátovými aktualizacemi, integrují další funkce a systém díky nim zůstává za všech okolností aktuální.

Automobil se v budoucnu stane ještě chytřejším a automatizovaným nástrojem, který s uživatelem bude vést přirozenou konverzaci. Tato interakce bude po uživateli vyžadovat pouze to, aby systém iDrive informoval o svých přáních a požadavcích; systém se přitom učí, jak se jeho uživatel chová, přichází s návrhy v reálném čase a aktivně je řidiči navrhuje. Ten pak musí pouze dát najevo svůj souhlas. Kromě toho návrháři uživatelských zážitků kombinují řadu různých funkcí vozidla do komplexního a organizovaného celku.

BMW iDrive

 

Pokroky v oblasti digitálního designu se rovněž odrážejí v designu uživatelského rozhraní, které plní nejen svou funkční roli, ale je také přehledné, esteticky příjemné a bohaté na detaily. 

Nejvýraznějším novým přírůstkem mezi fyzické komponenty na palubě patří prohnutý displej, který sdružuje informační panel a kontrolní displej. Tato zakřivená obrazovka poskytuje futuristickou interpretaci tradiční orientace kokpitu BMW směrem na řidiče. Displej je výrazně a ergonomicky natočen směrem k řidiči, díky čemuž je intuitivní dotykové ovládání ještě přímočařejší. Nový displej tvoří 12,3“ informační panel a 14,9“ kontrolní displej.

Při vývoji nového BMW iDrive bylo jako způsob ovládání upřednostněno hlasové ovládání a dotyková obsluha. Počet tlačítek a přepínačů se snížil téměř na polovinu. Současně byly zachovány ovládací plochy pro příslušné a často používané základní funkce v místech, kde je majitelé očekávají. Ovládací panely na středové konzole a přístrojové desce mají zcela nový, mimořádně přehledný a minimalistický design. Hlavním ovládacím prvkem na středové konzole je dobře známý ovladač iDrive. Pro BMW iX navržený dotykový ovladač s extrémně stylovým skleněným povrchem obklopuje bronzovou barvou Gold Bronze lakovaný rámeček.

BMW iDrive

 

Vylepšený asistent BMW Intelligent Personal Assistant plní roli digitální osoby, která se může zapojit do přirozeného dialogu s řidičem a jeho spolujezdcem.

Nová generace BMW iDrive přináší i nový designový styl. Přehledná grafika, moderní barvy, futuristické textury a provedení, jasné světlo a souhra odlesků vytvářejí působivý a přitažlivý vzhled. Uživatelské rozhraní bylo zároveň vylepšeno tak, aby za všech okolností a srozumitelným způsobem poskytovalo správné množství informací.

Informační panel ve středové vizuální ose řidiče zaujme jak svou velkoryse dimenzovanou plochou obrazovky, tak svými výraznými tvary, dynamickými světelnými efekty, hloubkou barev a moderními barevnými světy. Všechny displeje mají rozlišení 200 dpi.

Rozsáhlé možnosti individualizace displejů umístěných za volantem lze obsluhovat pomocí funkčních tlačítek na volantu. Dvouosý ovládací systém umožňuje vertikální pohyb v nabídce menu pomocí otočného ovladače nebo přepínání mezi částmi menu prostřednictvím kolébkového přepínače. Řidič může podle aktuální jízdní situace několika málo pohyby palce přepínat mezi třemi typy zobrazení a různě pojatými widgety podle svých osobních preferencí.

BMW iDrive

 V případě zobrazení Drive mohou řidiči ke sledování individuálně volitelných informací využít dynamicky se měnící části uprostřed informačního panelu. Zobrazení Focus bylo navrženo pro extrémně dynamické jízdní situace. Naproti tomu zobrazení Galerie do značné míry minimalizuje zobrazování jízdních informací ve snaze nabídnout co nejvíce místa pro obsah widgetů. Například se zobrazují ještě podrobnější informace o právě zvoleném mediálním zdroji, detailnější navigační mapa nebo zásahy a výzvy asistenčních systémů.


Widgety se na domovské stránce zobrazují jako jeden nepřerušovaný pás. Jejich obsah je zredukován na základní informace a prezentován jako živý obraz. Jako widgety jsou zobrazovány také často používané funkce, které tak lze přímo aktivovat dotykem. Řidič si může zvolit, jaké widgety se budou na domovské stránce zobrazovat, a konfiguruje také jejich pořadí.

Vylepšena byla také funkčnost inteligentního asistenta BMW Intelligent Personal Assistant. Větší množství podkladových dat a informací učinilo digitálního asistenta nejen inteligentnějším, ale také mu umožnilo jednat v rámci určitého kontextu. Při zvažování, kdy a jak bude komunikovat s těmi na palubě, může zohlednit aktuální situaci ve vozidle a jeho okolí.

Pokud jde o to, jak a kde je viditelný, vyznává osobní asistent přístup označovaný Shy Tech. Pokud je s asistentem navázána komunikace, objeví se v podobě plynulé animace a rozprostře se po displejích, aniž by zakrýval důležité informace. BMW Intelligent Personal Assistant dokáže rozpoznat, kdo s ním mluví, a zobrazí se v příslušné části displeje. Widget pak umožňuje rychlý přístup k dalším nastavením a doporučením.

S pokračujícím vývojem systému BMW iDrive se asistent BMW Intelligent Personal Assistant učí také novým funkcím a formám vyjadřování. Tyto nové funkce se do vozidla pravidelně importují pomocí vzdálené aktualizace softwaru Remote Software Upgrade.

BMW iDrive

 

Nový systém BMW iDrive bude na trh uveden s následujícími režimy – Efficient, Sport a Personal Modes. Další režimy přibudou v budoucnosti v rámci pokračujícího vývoje systému BMW iDrive. Budou zahrnovat také režimy, které se primárně nezaměřují na řidiče nebo řízení. Do režimů přibudou další funkce a současně se rozšíří možnosti konfigurace různých funkcí. Tato další vylepšení budou do vozidel importována prostřednictvím bezdrátových aktualizací.

Příchod vzdálených aktualizací softwaru Remote Software Upgrade znamená, že vozidlo je nyní koncipováno jako digitální platforma. Takže představením nové generace BMW Operačního systému vývojové práce ještě zdaleka neskončily. Místo toho je operační systém základem pro neustálý vývoj během celého životního cyklu produktu. Integrovaná spolupráce mezi hardwarem a softwarem, technické možnosti, které vzdálené aktualizace softwaru Remote Software Upgrade nabízejí, a agilní procesy vývoje společnosti podporují jeho schopnost zpřístupnit nové funkce zákazníkovi během několika měsíců nebo dokonce týdnů.

BMW iDrive

 

 

Komentáře ke článku