Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Mexický karneval svědčil nejvíce Tänakovi

Mexický karneval svědčil nejvíce Tänakovi

Mexická rallye - čtvrtek

Po vítězství ve Švédsku zahájil Ott Tänak slibně i Mexickou rallye. Estonec totiž zvítězil v obou ze čtvrtečních speciálek a do pátku půjde s náskokem necelých dvou sekund před Kallem Rovanperou. Třetí je Esapekka Lappi. Martinu Prokopovi patří sedmé místo v klasifikaci WRC 2.

Na posádky sice čekaly ve čtvrtek večer (což znamenalo v pátek v noci našeho času) dvě rychlostní zkoušky, šlo ale jen o jeden průjezd. Oba testy se totiž konaly v úzkých uličkách Guanajuata na trase dlouhé 1,12 kilometrů. Mexická rallye je tento víkend součástí rallyeového mistrovství světa poprvé od roku 2020 a ve čtvrtek bylo znát, že se místní na návrat elity těšili. Divácká účast na prvních dvou speciálkách totiž byla vysoká a atmosféra připomínala karneval.

V těchto podmínkách se cítil nejlépe Tänak. Estonec, který po překvapivém triumfu na Švédské rallye vede šampionát s náskokem tří bodů před Kallem Rovanperou, vyhrál už první zkoušku. Na ní porazil druhého Rovanperu o pouhých osm desetin. Na druhé erzetě triumfoval s náskokem devíti desetin. O druhé místo se tentokrát rozdělili Rovanperä a Lappi.

Na konci dne činil Tänakův náskok před Rovanperou v průběžném pořadí 1,7 sekundy. Třetí Esapekka Lappi je o 2,2 sekundy za Estoncem.

Kalle Rovanperä se v Mexiku pokusí vybojovat první letošní vítězství. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT


Tänak sice po čtvrtku vede, rozhodně ale neusíná na vavřínech. V pátek totiž bude muset Estonec jakožto lídr šampionátu čistit trať, což ho může na šotolině stát hodně času.

"Dnes to byla spíše legrace, ta hlavní práce nás čeká až zítra. Samozřejmě to nebude lehké, ale pokusíme se z toho vytěžit maximum. Uvidíme, co přinese zítřek, na šotolině jsem s tímto autem ještě nejel," uvědomuje si estonský jezdec.

Opatrný start rekordmana



Mexické rallye se účastní i Sébastien Ogier. Osminásobný šampion, který se letos ve WRC opět ukáže jen příležitostně, startuje letos v šampionátu podruhé. Jeho první vystoupení se odehrálo v lednu na Rallye Monte Carlo, kde dokázal zvítězit. V Mexiku triumfoval jezdec Toyoty v minulosti šestkrát. Dělí se tak o rekord této soutěže se svým krajanem Sébastienem Loebem.

Po prvních dvou erzetách figuruje Ogier na dělené čtvrté příčce, na které se nachází společně s Thierrym Neuvillem. Oba ztrácejí na Tänaka 2,8 sekundy.

"Skutečně to začne až zítra. Dnešek byl jen o tom, abychom si užili tu atmosféru a vyhnuli se obrubníkům. Zatím je to dobré,"
nepřikládá Ogier čtvrtečním jízdám příliš velký význam.

Sébastien Ogier může vytvořit nový rekord Mexické rallye. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT


Z vozů specifikace Rally1 se nacházejí v bodované desítce také šestý Elfyn Evans (+3,3) a sedmý Dani Sordo (+3,4), který se vrací do třetího vozu Hyundai, kde se letos střídá s Craigem Breenem. Osmý je Pierre-Louis Loubet (+3,7) a devátý Takamoto Kacuta (+4,1).

Soutěže se opět účastní i řecký soukromník Jourdan Serderidis jedoucí s vozem Ford Puma Rally1. Po čtvrtku je sedmnáctý.

Šampionovi to jede i se starším autem



V kategorii WRC 2 začala soutěže nejlépe pro úřadujícího šampiona. Obě rychlostní zkoušky totiž vyhrál Emil Lindholm a do pátku půjde s náskokem 1,9 sekundy. Fin v Mexiku výjimečně nestartuje s vozem Škoda Fabia RS Rally2. Z logistických důvodů totiž usedl do starší Fabie Rally2 evo.

"Dva vozy starší generace už byly na cestě do Mexika. Pokud bychom chtěli jet s novým vozem, museli bychom ho sem poslat zvlášť i s náhradními díly,"
vysvětluje Lindholm návrat do staršího vozu.

Vozy Škoda Fabia figurují i na zbylých pozicích pódiových pozicích. Druhý je loňský jezdec M-Sportu v nejvyšší kategorii WRC Gus Greensmith. Pro Brita jde o letošní první start s vozem Škoda Fabia RS Rally2 v MS. Třetí je Kajetan Kajetanowicz, který jede stejně jako Lindholm s Fabií Rally2 evo. Za lídrem zaostává o 2,6 sekundy.

Pro vítěze Švédské rallye Olivera Solberga skončil první den Mexické rallye čtvrtým místem. Syn šamiona z roku 2013 Pettera Solberga se momentálně dělí o průběžné vedení s vítězem Rallye Monte Carlo Yohanem Rosselem, který v Mexiku nestartuje. Solberg tak má šanci posunout se do čela šampionátu.

Do mistrovství světa se v Mexiku vrací mimo jiné i Martin Prokop, který ve WRC naposledy startoval loni v září na Rallye Akropolis. Po prvním dni je ve WRC 2 sedmý z celkových devíti startujících a na Lindholma ztrácí 8,2 sekundy.

Martin Prokop usedl po půlroce opět do vozu Ford Fiesta Rally2. Foto: Benzina Orlen Team

Kategorie WRC 3 se v Mexiku účastní jenom dva jezdci. Jsou jimi Diego Domínguez z Paraguaye a Kanaďan Jason Bailey. Po čtvrtku vede Domínguez s náskokem 7,4 sekundy před Baileym.

Od pátku do neděle čeká na jezdce dalších 21 rychlostních zkoušek a celkem 310,53 kilometrů. Vzhledem k vysokým nadmořským výškám a teplotám blížícím se ke 30 stupňům půjde o velmi náročnou soutěž pro techniku. Bude potřeba dávat pozor i na kameny, kterými jsou trasy rychlostních zkoušek posety.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: M-Sport

Komentáře ke článku