Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Slibný začátek pro Paddona i Mareše

Slibný začátek pro Paddona i Mareše

Rallye Kanárské ostrovy - čtvrtek

Hayden Paddon dál ukazuje, že bude v letošní sezoně rallyeového mistrovství Evropy patřit mezi největší favority. Novozélanďan otevřel po vítězství ve Fafe nejrychlejším časem i Rallye Kanárské ostrovy, když vyhrál úvodní čtvrteční superspeciálku. Slibně začal mimo jiné i český jezdec Filip Mareš, který obsadil čtvrté místo. Jan Černý začal 14. příčkou.

"Zkrátka jsme se snažili jet čistě. Docela dost jsem si to užil. Sice to klouzalo, ale do víkendu jsme vstoupili dobře," uvedl po dojezdu vítězný Paddon.

Novozélanďan se s úvodní superspeciálkou, která soutěžící přivedla mimo jiné i před 8000 diváků na basketbalové hřiště Gran Canaria, vypořádal v čase 1:39,8. O pouhé čtyři desetiny porazil dalšího jezdce s vozem Hyundai i20 N Rally2, kterým byl Andrea Nucita z Itálie. Do nejlepší trojice se ale vešla i Škoda Fabia RS Rally2, a to zásluhou Simona Wagnera. Rakušan byl o sedm desetin pomalejší než Paddon.

Nechybělo mnoho a mezi nejrychlejšími třemi se umístil i český jezdec. Filip Mareš totiž zajel čtvrtý čas se ztrátou 1,2 sekundy na první místo. Jan Černý začal 14. místem. Druhého jmenovaného ale mohla těšit skutečnost, že zvítězil v hodnocení mistrovství Kanárských ostrovů. Právě tento seriál je letos jeho hlavním programem.

Oba Češi za sebou nechali mimo jiné i obhájce titulu Efréna Llarenu spolu s Mikkem Heikkilou, který dlouho směřoval za vítězství při úvodním podniku v portugalském Fafe. Zatímco Llarena, který v kvalifikaci havaroval, začal doma 15. časem, Heikkilä se umístil jako osmnáctý.

Efrén Llarena nezažil na Kanárských ostrovech zrovna růžový začátek. Foto: FIA European Rally Championship


Nejbližším pronásledovatelem Haydena Paddona v průběžném pořadí je momentálně další bývalý jezdec WRC Mads Ostberg. Nor totiž skončil při úvodním podniku druhý. První superspeciálka na Kanárech mu sice přinesla až deváté místo, na Paddona ale ztrácí méně než dvě sekundy a pro zbytek soutěže je optimistický.

"Byla to dobrá jízda. Po kvalifikaci jsme udělali několik velkých změn na autě, protože jsem se necítil dobře. Upřímně jsem si tuto rychlostní zkoušku užil. Je pěkné mít dobrý pocit," byl jezdec s vozem Citroën C3 Rally2 spokojen.

Ne pro všechny byla úvodní superspeciálka bezproblémová. Zatímco Óscar Palomo si poškodil o obrubník zavěšení pravého zadního kola, Diego Ruiloba zůstal na okamžik stát na startu, Martins Sesks dostal desetisekundový trest za pozdní příjezd do kontroly před startem a Phillip Allen havaroval. Potíže měl i vítěz kvalifikace José António Suárez. Domácímu jezdci dělaly potíže zatáčky, v nichž byly povinné takzvané donuty.

"Auto nemohlo zatáčet. Něo se rozbilo, asi hnací hřídel," mrzelo Suáreze, který v úvodní vložce obsadil až 28. příčku.

Během pátku a soboty čeká na jezdce ještě dvanáct rychlostních zkoušek. Ty přinesou 188,18 měřených kilometrů. Všechny se odjedou na asfaltu.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA European Rally Championship

Komentáře ke článku