Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Lappi přišel o soupeře, Fourmaux sahá po životním výsledku

Lappi přišel o soupeře, Fourmaux sahá po životním výsledku

Švédská rallye – sobota

Z napínavého boje o vítězství je rázem jednoznačná situace. Pro Takamota Kacutu skončilo sobotní účinkování ve Švédské rallye havárií a to znamená, že Esapekka Lappi se momentálně nachází na čele s náskokem větším než jedna minuta. Druhá pozice patří Adrienu Fourmauxovi, který má na dosah své první umístění na stupních vítězů. Pódium v tuto chvíli uzavírá třetí Elfyn Evans.

„Nechci o tom přemýšlet. Zkrátka si to pojďme užít a dokončit,“ říká Lappi před závěrečným dnem soutěže. Během neděle se Fin bude chtít především vyhnout jakýmkoli komplikacím. „O šampionát nebojuji, takže žádné body nepotřebuji. Hlavní cíl je tedy jasný,“ dodává jezdec Hyundai, který letos startuje jen ve vybraných podnicích.

Do soboty Lappi vstupoval s náskokem 3,2 sekundy před Takamotem Kacutou. A hned po první rychlostní zkoušce se mohl o své vedení znovu strachovat. Japonec byl totiž na úvodním testu rychlejší a k pilotovi Hyundai se dotáhl na pouhých devět desetin. Na další rychlostní zkoušce ale jeho naděje na první vítězství definitivně vyhasly.

„Do jedné zatáčky jsem bohužel najel nejspíše příliš rychle, ztratil zadní část vozu, trefil sněhovou závěj a uvízl jsem tam. Jsem velice zklamaný a moc se omlouvám týmu, protože to mohl být velmi dobrý víkend. Musím se z toho poučit,“ sypal si závodník Toyoty popel na hlavu.

Takamoto Kacuta zahodil šanci na dobrý výsledek. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT


Lappiho situace je před posledními třemi rychlostními zkouškami velmi slibná. Jeho náskok činí 1 minutu, 6 sekund a 3 desetiny. Pokud se mu toto tažení podaří dotáhnout do vítězného konce, připíše si svůj druhý triumf ve WRC. Na něj čeká už téměř sedm let. Poprvé zvítězil v červenci roku 2017 ve Finsku, kdy ještě hájil barvy Toyoty.

Fourmaux proti Evansovi



Boj o druhé místo probíhá po Kacutově odstoupení mezi dvojicí Adrien Fourmaux a Elfyn Evans. Lépe je na tom před nedělí jezdec M-Sportu. Fourmaux má totiž na britského závodníka k dobru 16,7 sekundy. Během dne Francouz zvládl i kontakt se sněhovou závějí na závěrečném testu a v tuto chvíli směřuje ke svému prvnímu umístění na stupních vítězů.

„Jsem spokojen, je za námi velice dobrý den. Občas to sice bylo docela stresující, opravdu jsem si to ale užil,“ pochvaluje si 28letý závodník, který si na 11. rychlostní zkoušce připsal dokonce vítězství.

Fourmaux letos zažívá s M-Sportem návrat do elitní kategorie po nevydařené sezoně 2022, v níž kupil jednu chybu za druhou. Loňský rok strávil ve WRC a britském rallyeovém šampionátu, kde získal dokonce titul. Že tato lekce zabrala, naznačila již Rallye Monte Carlo. V ní se Fourmaux vyhnul vážnějším potížím a obsadil páté místo. Ve Švédsku zatím dělá radost mimo jiné i šéfovi stáje Malcolmu Wilsonovi, který v sobotu oslavil 68. narozeniny.

Adrien Fourmaux kráčí za prvním umístěním na stupních vítězů. Foto: M-Sport


„Když jsem na tuto soutěž jel, rozhodně jsem nepočítal s tím, že budeme bojovat o pódium a vůbec jsem si nemyslel, že budeme blízko nejrychlejšímu času. Dal mi perfektní dárek k narozeninám. Rozhodně předčil má očekvávání, která jsem od něj v této soutěži měl. Momentálně je to určitě jeho nejlepší výkon. S touto soutěží má nejméně zkušeností a když si vzpomenu, na co se ptal při testech a podívám se na to, co předvádí teď, tak mi to připadá pozoruhodné,“ složil Wilson poklonu svému jezdci.

Evanse mrzela zejména chyba na závěrečném dopoledním testu. Tam vjel do sněhu, který se mu dostal do sání vzduchu. Kvůli tomu dočasně ztratil výkon motoru.

„Byl to pro nás nejdražší moment v tomto souboji. Na mezičase jsme totiž měli šestisekundový náskok a nakonec jsme dojeli se čtyřvteřinovou ztrátou,“ mrzelo britského jezdce.

Na třetím místě se může Evans cítit pohodlně. Čtvrtý Thierry Neuville na něj totiž ztrácí 59,1 sekundy. Belgičan se na čtvrtou příčku propracoval poté, co začínal den jako jedenáctý. Dopoledne se sice trápil, odpoledne mu ale pomohla úprava nastavení tlumičů a vyhrál tři rychlostní zkoušky ze čtyř.

Italskému soukromníkovi Lorenzovi Bertellimu s Toyotou GR Yaris Rally1 patří 11. místo. Jezdci M-Sportu Grégoirovi Munsterovi se ani tentokrát nevyhnuly problémy a na poslední rychlostní zkoušce nabral ztrátu, když zapadl v závěji. Do neděle půjde až jako dvacátý osmý muž průběžného pořadí.

Mistři světa Kalle Rovnanperä a Ott Tänak se po pátečních odstoupeních vrátili zpět do akce. Jelikož oba jezdci vyráželi do rychlostních zkoušek z prvních pozic, neměli snadnou situaci. Přesto každý z nich dokázal vyhrát po jedné rychlostní zkoušce. Zatímco Rovanperovi patří 45. místo, Tänak se nachází na 46. pozici.

Solberg zpátky na zemi



V pátek Oliver Solberg vyrazil většině fanoušků dech. Jelikož odpoledne hustě sněžilo a ve výhodě byli jezdci, kteří startovali co nejvíce vzadu, dokázaly vozy slabší specifikace Rally2 konkurovat vrcholné kategorii. Nejvíce z této možnosti vytěžil právě syn bývalého mistra světa Pettera Solberga. Švéd dostal svou Škodu Fabia RS Rally2 až na celkovou třetí pozici. Vůbec poprvé v historii tak došlo k situaci, že se vůz druhé kategorie na nacházel v nejlepší trojici absolutní klasifikace po prvním plnohodnotném dni soutěže.

Oliver Solberg se vrátil v sobotu "zpátky na zem". Foto: Toksport WRT


V sobotu už ale panovaly ve Švédsku stabilnější podmínky a Solberg už podle očekávání s vozy Rally1 nedokázal držet krok. Propadl se tak na celkové páté místo, odkud na Thierryho Neuvilla ztrácí již 1 minutu a 39 sekund. V rámci WRC 2 ale stále drží jasné vedení. Před druhým Samim Pajarim má k dobru 1 minutu a 14 sekund.

Pajari nemá před posledním dnem druhou pozici ani trochu jistou. Georg Linnamäe, který stejně jako Pajari startuje s Toyotou GR Yaris Rally2, totiž ztrácí ze třetího místa jenom dvě desetiny. Estonec mohl litovat hodin, které ho potkaly na závěrečném dopoledním testu.

Černého definitivní konec



Po páteční nehodě se v sobotu vrátil zpět do soutěže Jan Černý. Jeho vystoupení ale netrvalo dlouho. Českého závodníka potkal defekt pneumatiky a poté se objevily i technické problémy související s nehodou z první etapy. To znamenalo definitivní konec v soutěži.

Druhý český zástupce Filip Kohn drží v hodnocení WRC 3 12. pozici. Jeho vystoupení se ovšem ani tentokrát neobešlo bez potíží.

„Na první rychlostní zkoušce jsme nabrali sníh do vzduchu filtru a ještě nám spadla hadice z turba. První dvě rychlostní zkoušky jsme jeli bez výkonu,“ vysvětluje dvacetiletý mladík.

Filip Kohn zůstává jediným Čechem v soutěži. Foto: Filip Kohn via Facebook


Klasifikaci WRC 3 vede domácí Mille Johansson před Rometem Jürgensonem (+55,0) a Eamonnem Kellym (+3:53,7). Stejné složení má první trojice i v rámci JWRC.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Hyundai Motorsport

Komentáře ke článku