Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Lappi začal nejrychleji ze všech, Cais nejlépe z Čechů

Lappi začal nejrychleji ze všech, Cais nejlépe z Čechů

Rallye Itálie-Sardinie - čtvrtek

Šestý podnik letošního ročníku mistrovství světa v rallye zahájil nejlépe Esapekka Lappi. Jezdec Hyundai zvítězil při čtvrteční 3,20 kilometrů dlouhé první rychlostní zkoušce s náskokem pouhých dvou desetin před Ottem Tänakem. Nejlepší trojici zkompletoval Thierry Neuville. Lídr šampionátu Kalle Rovanperä začal pátým časem. Z Čechů dopadl nejlépe Erik Cais, který skončil 17. celkově a současně šestý ve WRC 2.

"Byla to zábava. Měli jsme tu dostatek prostoru. Trať byla dostatečně široká a tím pádem jsme si mohli pohrát s autem. Na šotolině jsme zkrátka jeli pořád bokem a drželi nohu na plynu. Bylo to totiž hodně kluzké. Byl to jediný způsob, jakým se to dalo zvládnout," hodnotil Lappi svůj vstup do soutěže.

Fin mohl být se svými čtvrtečními výkony spokojen skutečně na sto procent. Ještě před začátkem soutěže totiž ovládl také shakedown. To ale neznamená, že může usínat na vavřínech. Ott Tänak totiž zvládl úvodní rychlostní zkoušku, která se kromě šotoliny skládala i z asfaltových úseků, jen o dvě desetiny pomaleji než Lappi.

Estonec si v cíli pochvaloval vylepšené zavěšení: "Před soutěží jsme odvedli dobrou práci. Po Portugalsku bylo něco takového nutné. Ale neřekl bych, že bychom si nyní měli být jistí. Určitě na tom ale jsme lépe než v Portugalsku," pochvaloval si šampion z roku 2019.

Daleko od první pozice není po čtvrtku ani Thierry Neuville. Belgičan ztrácí ze třetího místa na vedoucího Lappiho jen pět desetin. Do jedné vteřiny se vešel i čtvrtý Takamoto Kacuta, který byl o devět desetin pomalejší než lídr.

Esapekka Lappi začal na Sardinii nejlépe. Foto: Hyundai Motorsport



Úřadující šampion a současně lídr průběžného pořadí Kalle Rovanperä skončil na úvod pátý. Fin ale není pro zbytek soutěže příliš optimistický. Během pátku totiž bude muset startovat jako první a čistit tak trať. Na této soutěži se mu navíc nedařilo ani v minulosti. Svůj nejlepší výkon zde předvedl loni, i tehdy to ale stačilo pouze na pátou pozici.

"Myslím si, že na Sardinii vítězství nezopakuji. Je to jediná soutěž v kalendáři, kterou vůbec nemám rád. Bude to tedy těžké. Samozřejmě se ale pokusíme o to, aby se nám povedl dobrý víkend a budeme se snažit zajet, co bude v našich silách," zůstává Rovanperä nohama na zemi.

Za Rovanperou skončili zbylí jezdci s vozy Rally1. Zatímco šestý čas zajel Sébastien Ogier, sedmý Dani Sordo, osmý Elfyn Evans a devátý Pierre-Louis Loubet.

 

Cais nejlepším z Čechů



Ve WRC 2 Oliver Solberg ukázal, že chce převzít celkové vedení. Švéd totiž zajel nejrychlejší čas. Po čtvrtku navíc figuruje i na celkovém desátém místě, které znamená jeden bod.

"Zkrátka jsem jel a užíval si ty skoky. Byla to skvělá zábava a atmosféra byla vynikající. Fanoušci ukázali velkou vášeň," okomentoval Solberg vydařený vstup do soutěže.

V nejlepší trojici WRC 2 se po první rychlostní zkoušce nacházejí jenom vozy Škoda Fabia RS Rally2. Zatímco druhý Mikolaj Marczyk ztrácí na Solberga dvě desetiny, třetí Andreas Mikkelsen zaostává o pět desetin.

Vedoucí muž průběžného pořadí Yohan Rossel nezačal nejlépe. Francouz je po čtvrtku až jedenáctý. Na Solberga ztrácí 2,6 sekundy.

Rossela porazil mimo jiné i Erik Cais, který zajel šestý čas. Martin Prokop, který výjimečně startuje stejně jako Cais s vozem Škoda Fabia RS Rally2, se nachází na 14. pozici.

Martina Prokopa vidíme tento víkend netradičně za volantem Fabie. Foto: Benzina Orlen Team



Ve WRC 3 vede lídr šampionátu Roope Korhonen. Druhý William Creighton ztrácí osm desetin a třetí je Ali Türkkan (+2,8). Filipu Kohnovi patří páté místo.

V pátek přijde na řadu první pořádný soutěžní den. Na programu bude celkem šest rychlostních zkoušek. Náročný bude pro jezdce zejména úsek Monte Lerno - Sa Conchedda. Ten bude měřit 49,90 kilometrů a během pátku ho soutěžící absolvují dvakrát. Půjde o dosud nejdelší rychlostní zkoušku, kterou vozy Rally1 absolvují od doby, co se s nimi začalo v mistrovství světa závodit.

Očekává se, že letošní Rallye Sardinie bude jednou z nejtěžších vůbec. Součástí soutěže jsou mimo jiné i nové úzké a technické pasáže. Do hry navíc může promluvit i počasí. Existuje totiž riziko deště.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Hyundai Motorsport

 

Komentáře ke článku