Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ogier pojede na Sardinii

Ogier pojede na Sardinii

Půjde mu o rekord

Sébastien Ogier oznámil, kdy absolvuje svůj další start ve WRC. Osminásobný mistr světa usedne znovu za volant Toyoty GR Yaris Rally1 během prvního červnového víkendu při Rallye Sardinie.

"Tento start jsem měl v plánu dlouho. Není to nic, o čem bych rozhodl ze dne na den nebo dokonce teď. Měl jsem to v plánu už od začátku tohoto roku. Loni to tu bylo pro tým těžké (ani jedna Toyota se nevešla na stupně vítězů - pozn. red.), takže už dlouho mám v plánu, že jim tu zkusím pomoct," vysvětluje Francouz, proč se ke startu rozhodl.

Ogierovi půjde na Sardinii mimo jiné i o vytvoření nového rekordu. V minulosti zde totiž zvítězil čtyřikrát. Zatímco v letech 2013, 2014 a 2015 triumfoval s Volkswagenem Polo,  čtvrté prvenství přidal v roce 2021 s Toyotou. Stejný počet vítězství jako on má v tomto podniku na kontě i Sébastien Loeb, se kterým se Ogier dělí o první místo v historické tabulce. Pokud by tedy zvítězil letos, osamostatnil by se.

Ogier ukončil kariéru permanentního závodníka WRC na konci sezony 2021 po zisku osmého titulu. Od té doby se v šampionátu objevuje jen při vybraných soutěžích. Letos zatím odjel tři podniky. Zatímco v Monte Carlu a Mexiku zvítězil, v Chorvatsku se musel po defektu spokojit s pátým místem. I přesto, že chyběl ve Švédsku, ale vede šampionát. Na kontě má stejný počet bodů jako druhý Elfyn Evans.

Jelikož se ale nezúčastní květnové soutěže v Portugalsku, nejspíše se před Sardinií v průběžném pořadí propadne. Odsunout ho kromě Evanse mohou i třetí Kalle Rovanperä (-1 bod), čtvrtý Ott Tänak (-4 body) a pátý Thierry Neuville (-11 bodů).

Sébastien Ogier si na Sardinii připíše svůj čtvrtý start ve WRC. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Trvalý návrat nebude



Vzhledem k formě Ogiera už se objevily i spekulace o tom, zdali nepřehodnotí své letošní plány a nepokusí se zabojovat o svůj devátý titul. Francouz ale něco takového již dříve zavrhl.

"Momentálně jsem spokojený s tím, jak to je. Rallye si užívám a hodně se u toho bavím. I přesto ale není mým cílem vyhrát šampionát," trvá na svém.

Šéfovi Toyoty Jarimu-Mattimu Latvalovi by nevadilo, kdyby se Ogier rozhodl svůj původní plán poupravit a přidat do něj některé další soutěže.

"Říkal, že by rád odjel okolo sedmi soutěží. Pokud by jich ale chtěl absolvovat více, tak se na to samozřejmě opatrně podíváme. Pro náš tým je totiž velkým přínosem. Boj o titul je navíc velmi těsný a pokud by se rozhodl jezdit častěji, mohli bychom ho využít. Jsem si jistý, že celý šampionát jet nechce, možná by se ale našly nějaké další podniky," říká Latvala.

V celém zbytku letošní sezony Sébastiena Ogiera určitě neuvidíme. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT


Tlačit na něj ale nebude: "Musí se mu chtít. Kdyby se totiž necítil pohodlně, nebylo by to stejné. Pokud bychom ale měli v šampionátu nějaké problémy nebo by to bylo těsné, mohli bychom ho požádat, jestli by neodjel o jednu nebo dvě soutěže více," vysvětluje.

Zdroj: WRC, DirtFish, Autonoviny, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Komentáře ke článku