Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ogier drží vedení, Prokop se posunul

Ogier drží vedení, Prokop se posunul

Safari Rallye Keňa - sobota

Toyota směřuje v Keni za absolutním triumfem. I po sobotě totiž zůstává v čele Sébastien Ogier, který vede s náskokem 16,7 sekundy před Kallem Rovanperou. Vozy Toyota navíc okupují kompletní první čtveřici. Elyn Evans je třetí a Takamoto Kacuta čtvrtý. Martin Prokop se díky odstoupení Grégoira Munstera posunul na druhou příčku ve WRC 2. Předčasně skončila sobota i pro Esapekku Lappiho nebo Jourdana Serderidise.

Ve slibné pozici se Ogier nacházel už po pátku, na jehož konci vedl před Rovanperou s náskokem 22,8 sekundy. V sobotu přetahovaná mezi jezdci Toyoty pokračovala. Ačkoli během dne rozestup mezi nimi střídavě stoupal a klesal, před závěrečným testem dne činilo Ogierovo vedení rovných 32 sekund. Závěrečnou erzetu ale ovlivnil déšť, což byly podmínky, ve kterých exceloval Rovanperä. A aby toho nebylo málo, Ogiera potkal defekt u obou předních pneumatik. Toho Fin využil a snížil svou ztrátu na 16,7 sekundy.

"V úsecích, kde byla voda, jsem byl opatrný a snažil jsem se to zkrátka zvládnout. Nejdůležitější je, že stále vedeme. Na Kalleho sice nemáme velký náskok, doufejme ale, že nás zítra čeká hladký dojezd do cíle," řekl po skončení sobotního progamu Ogier, kterého potkal defekt i na první dopolední rychlostní zkoušce.

Rovanperä se sice po poslední rychlostní zkoušce k Ogierovi dotáhl, přesto se ale nezdá, že by se schylovalo k dramatickému závěru. Rovanperä se totiž soustředí zejména na to, aby posílil své celkové vedení. V tomto směru není Ogier, který letos opět startuje jen příležitostně, jeho soupeřem.

"Sice jsme trochu blíže, ale myslím si, že by to muselo být o něco těsnější. Uděláme, co bude v našich silách, ale uvidíme. Hlavní je získat body," říká upřímně Rovanpera.

Kalle Rovanperä nechce na Ogiera útočit za každou cenu. Foto: Toyota Gazoo Racing WRC



Šéf Toyoty Jari-Matti Latvala vylučuje, že by japonská značka sáhla v neděli po týmové režii: "Sébastien nejede celý šampionát. Teoreticky bychom si tedy mohli s těmito pozicemi pohrát, ale jaká by to byla výhoda? Akorát bychom jezdce rozhodili a to by způsobilo více problémů. Věřím, že to tak je," trvá Fin na svém.

Jak Ogier, tak Rovanperä už v Keni dokázali vyhrát. Zatímco Francouz slavil v roce 2021, Fin loni. Ogier je zatím jediným jezdcem, který letos vyhrál více než jednu soutěž. Triumfoval již v Monte Carlu a v Mexiku. Nyní by tak šlo už o jeho třetí prvenství. Rovanperä zatím vyhrál jenom v Portugalsku.

 

Evans zvládl útoky soupeřů



Oproti pátku se nic nemění ani na třetím místě. To má i nadále ve svém držení Elfyn Evans. Britský jezdec má na bronzové příčce náskok 16,7 sekundy. Sobota ale pro něj nebyla jednoduchá.

Hned na první rychlostní zkoušce ztratil Evans okolo 40 sekund, když jeho vůz chcípl po přejezdu přes brod. Toho využil Esapekka Lappi a dostal se na třetí místo. Když pak Evanse ještě potkal defekt pneumatiky na závěrečném dopoledním úseku, narostla jeho ztráta na Fina již na 49,7 sekundy.

Vidina pódiového umístění se sice Evansovi začala vzdalovat, po prvním odpoledním testu už ale bylo vše jinak. Ten byl totiž pro Lappiho konečnou. U jeho Hyundai se totiž opět objevily potíže s kloubovým hřídelem, které Lappiho postihly hned dvakrát při shakedownu.

Naděje Esapekky Lappiho na čtvrté pódium v řadě pohřbil kloubový hřídel. Foto: Hyundai Motorsport

 "Je to velké zklamání. Dobře jsme se připravili a naše rychlost byla nejen vysoká, ale také konzistentní. Tým to musí velmi obezřetně prošetřit," mrzelo odstoupení Lappiho, který v předchozích třech soutěžích skončil vždy na stupních vítězů.


Elfyn Evans se sice po Lappiho odstoupení vrátil zpět na bronzovou příčku, i tak ale ještě musel ve zbytku dne o setrvání na stupních vítězů zabojovat. Na předposlední erzetě se před něj totiž dostal Takamoto Kacuta, který ho přeskočil o 2,1 sekundy.

Poslední rychlostní zkouška ale Japoncovi nevyšla. Nejprve se roztočil ještě v suché sekci a poté musel několikrát krotit svůj vůz. Celkově tak spadl na čtvrté místo o 16,7 sekundy za Evanse.

Za Kacutou se nachází s odstupem větším než jedna minuta pátý Dani Sordo. Následuje šestý Ott Tänak, jemuž se ani v sobotu nevyhnuly problémy. Nejprve měnil kolo na první odpolední erzetě a na závěrečném testu byl jedním z trojice závodníků, kteří se roztočili v poslední zatáčce. To samé potkalo i Pierra-Louise Loubeta s Thierrym Neuvillem. Zatímco Loubet, který rovněž vycestoval z trati na první odpolední erzetě, je sedmý, Neuville devátý. Belgičan se v sobotu vrátil do soutěže poté, co páteční program nedokončil kvůli problémům s tlumičem. Kromě poslední odpolední RZ se roztočil i na závěrečné dopolední.

Esapekka Lappi nebyl jediným jezdcem s vozem Rally1, který v sobotu odstoupil. Do cíle nedojel ani Jourdan Serderidis. Řeckému soukromníkovi startujícímu s Fordem Puma se stal osudným přejezd přes brod, po kterém se u něj objevily problémy s motorem.

 

Prokop sahá po stříbru



U Martina Prokopa vypadá situace stále lépe. Zatímco po čtvrtku a pátku se jihlavský jezdec nacházel na třetí pozici kategorie WRC 2, v sobotu povyskočil o jedno místo nahoru. Kvůli technickým potížím totiž odstoupil Grégoire Munster, který ještě po pátku vedl. Celkově je český jezdec jedenáctý.

"Je to trochu jiná Safari. Asi tu bývá zvykem, že na erzetě Sleeping Warrior vždy odpoledne zaprší. Dnes ale zapršelo pořádně. Byla to krásná erzeta, ale sedm kilometrů před koncem jsme museli všechno vypnout a jet vyloženě pomalu na jedničku nebo na dvojku. Auto totiž bylo neříditelné. Když fesh fesh (jemný písek - pozn. red.) namokne, je to šílené. Jinak to ale byl super den. Vše jsme podřídili tomu, abychom Fionu dovezli do cíle. Byl to neuvěřitelně rozbitý den, takový jsem ještě nezažil. Opravdu zážitek. Potkali jsme žirafy, zebry nebo antilopy. Buvoly naštěstí ne. Všechno dobře dopadlo," shrnul Prokop své sobotní vystoupení.

Martina Prokopa dělí posledních šest rychlostních zkoušek od zisku pódiového umístění ve WRC 2. Foto: Benzina Orlen Team



V čele WRC 2 se po Munsterově odstoupení nachází Kajetan Kajetanowicz. Polák vede před Prokopem o obří rozestup deseti minut. Třetí Carl Tundo ztrácí na Prokopa přes dvě minuty.

Do soutěže se vrátil v sobotu Oliver Solberg. Ten sice jede mimo body do WRC 2, během pátku byl ale na většině erzet nejrychlejším vozem specifikace Rally2. Na té poslední ale odstoupil kvůli problémům se zavěšením. V sobotu ho sice potkaly dva defekty, i tak je ale celkově desátý a sahá po jednom bodu.

Ve WRC 3 stále vede Diego Domínguez před Jeremiahem Wahomem a Jasonem Baileym.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing WRC

 

Komentáře ke článku